Warning: Creating default object from empty value in /home/goltocom/public_html/langesz.hu/admin/wp-content/plugins/members/includes/functions.php on line 21
Vendégségben a tudomány! » Lángész

Vendégségben a tudomány!

Tudományos előadások, interaktív foglalkozások, innovációs és kísérleti programok, filmvetítések, felsőoktatási tájékoztató, játékok, vetélkedők – ezek közül a programok közül válogathatnak a diákok a TudományNapon a Tudástársadalom Alapítvány szervezésében. Huszonöt középiskolában keresik a jövő tudósait a program kezdeményezői, elsőként a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban 2010. január 22-én.

A projektben akadémiai kutatók, fiatal tehetségek és professzionális tudománykommunikátorok fogtak össze annak érdekében, hogy a fiatalok számára is kézzelfogható, átélhető élményt nyújtsanak a tudományos ismeretek, tapasztalatok révén. A diákok felsőoktatási tájékoztatását az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. szakemberei végzik, ahol többek között bemutatják a felvételi hivatalos honlapját és a Felvi-rangsort is.

A rendezvények állandó előadói az MTA Kémiai Kutatóközpont munkatársai, a Pécsi Tudományegyetem biológia és fizika oktatói. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanárai az egyetemi kutatás-fejlesztés és műszaki innováció világába vezetik be a diákokat. Idén 12 alkalommal pedig az E.ON Hungária Zrt. EnergiaKaland programjának oktatói is előadásokat és interaktív foglalkozásokat tartanak a fenntartható fejlődés témához kapcsolódóan.

A program ShowYourScience eleme igazi csemegét kínál a fiataloknak: Molnár Attila Dávid és Tóth Zsolt Marcell, a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület filmes szakemberei beavatják őket a természetfilmezés kulisszatitkaiba és a Filmdzsungel Online Természetfilmes Videotárat használva ki-ki elkészítheti a maga kisfilmjét. Ezenkívül fiatal kutatók beszélnek magukról, kutatásaikról, eredményeikről, kutatói pályájukról, a tehetséggondozó programokban való részvétel előnyeiről. A PTE Virtuális Egyetem online játékának segítségével pedig a középiskolások bepillantást nyerhetnek az egyetemi lét mindennapjaiba: felvételizhetnek, lakhatnak kollégiumban, albérletben, dönthetnek a szabadidejükről, fejleszthetik kapcsolati hálójukat, miközben az egyetemi lét finanszírozását is a virtuális világban kell megoldaniuk.

Az év során a diákok megismerkedhetnek még az ún. Web-Schrödinger számítógépes program alkalmazásával, mely az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet Nanoszerkezetek Osztály munkatársainak fejlesztése. Kipróbálhatják a BME-VIK Szimuláció szekciójában idén I.díjat nyert számítógépes programot, mely az ökológia területén vezeti be a diákokat a kísérletezés, az önálló problémamegoldás és az összefüggések felismerésének örömébe. Részt vehetnek a Nanomozaik játékban Paszternák Andrással, a Kémiai Kutatóintézet munkatársával és a Nanopaprika kezdeményezőjével. Nanotechnológiai kísérleteket próbálhatnak ki, és érdekes fizikai kísérleteket is láthatnak. És ez még nem minden…

A középiskolai rendezvények alkalmával az érdeklődő, tehetséges fiatalokat a szervezők a lehető legkülönfélébb formákban vonják be a tudományos ismeretekbe, életbe és munkába. Erre egyebek mellett lehetőséget nyújt a projekt során elkészülő weboldal, A Kémia Portálja, a tudományos cikkírás és a tudományos kutatásokba való bekapcsolódás mentor segítségével.

A TudományNap középiskolai rendezvénysorozat a Lángész-projekt része, melynek keretében a konzorciumtagok összesen 40,8 millió forintot fordíthathatnak a tudomány népszerűsítésére az Európai Unió és a magyar állam támogatása révén. A nyertes konzorcium vezetője a Magyar Tudományos Akadémia legnagyobb kutatóintézete, a Kémiai Kutatóközpont, amelynek szakemberei garantálják a tudományos hitelességet. Részt vesz a konzorciumban a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága, amely az egyetemek-főiskolák diákköreiből kikerülő legtehetségesebb fiatalokat tömöríti, utóbbiak a programban személyes példájukkal járulnak hozzá a tudomány népszerűsítéséhez. A projektet a Tudástársadalom Alapítvány (TTA) fogja össze és koordinálja.

TudományCseppek az ovikban is!

A Lángész-projekt már a legkisebbeknek is kínál programokat: 15 óvodában indítanak kísérleti jellegű, a tudományos jelenségeket, ismereteket érdekes foglalkozások, tevékenységek révén, játékosan bemutató projektmunkát. A sikeres együttműködés érdekében az óvodapedagógusoknak képzést is szerveznek.

További információ:

Fütő Réka kapcsolattartó

Tudástársadalom Alapítvány

Mobil: 06 30 866 3532

E-mail: futo.reka@tudastars.hu

www.langesz.hu

www.hunscan.hu

Comments are closed.