Warning: Creating default object from empty value in /home/goltocom/public_html/langesz.hu/admin/wp-content/plugins/members/includes/functions.php on line 21

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/goltocom/public_html/langesz.hu/admin/wp-content/plugins/members/includes/functions.php:21) in /home/goltocom/public_html/langesz.hu/admin/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Lángész http://www.langesz.hu Lángész projekt Thu, 27 Sep 2012 08:35:17 +0000 hu-HU hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.4.1 A Nyitott Egyetem folytatódik! http://www.langesz.hu/2012/programok/a-nyitott-egyetem-folytatodik/ http://www.langesz.hu/2012/programok/a-nyitott-egyetem-folytatodik/#comments Thu, 27 Sep 2012 08:14:46 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65586 Dr. Nagy Janka Teodóra “Koma, kómár, bakfazék” – a jogi néprajz világa címmel tart előadást Pécsett, a Nyitott Egyetem 2012 őszi félévének nyitóelőadásaként. További info: www.nyitottegyetem.pte.hu

Időpont: 2012. október 2. 18.00

Helyszín: Vargha Damján előadóterem, Pécs, Ifjúság útja 6.

]]>
http://www.langesz.hu/2012/programok/a-nyitott-egyetem-folytatodik/feed/ 0
Mindentudás Középiskolája http://www.langesz.hu/2012/programok/mindentudas-kozepiskolaja/ http://www.langesz.hu/2012/programok/mindentudas-kozepiskolaja/#comments Mon, 27 Feb 2012 11:26:21 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65560 Budapest Főváros XIII. kerület Önkormányzata Magyar Irodalomtörténeti Társaság Tanári Tagozata és a

Kossuth Kiadó Zrt. Mindentudás Középiskolája címmel előadássorozatot hirdet középiskolás tanulók számára.

A rendezvénysorozat védnöke Dr. Tóth József polgármester

 Program:

2012.03.01.   18.00

“Féljünk-e a farkastól? ” A génmódosítás, klónozás problémái - Dr. Szerényi Gábor

2012.03.22.        18.00

„Sokan úgy vélik, hogy…” Mindennapi vélekedések a 20. századi társadalomról a számok tükrében. - Repárszky Ildikó

2012.04.19.       18.00

Egy matematika óra a XVIII. században - Dr. Gerőcs László

2012.05.17.      18.00

Gravitáció II.

Mindennapi kísérletek egy nem mindennapi témában - Gulyás János

2012.05.31.     18.00

Poeta doctus vagy zseni

Különleges költői képességek a klasszikus költészetben - Diószegi Endre

Az előadásokra a József Attila Művelődési Központ „Smaragd” termében kerül sor.

Cím: 1139 Budapest József Attila tér 4.

Szeretettel várunk minden érdeklődő diákot és természetesen tanáraikat. Az előadássorozat alkalmából leckekönyvet bocsátunk ki, amelyben regisztrálható lesz a részvétel. Rendszeres látogatóink közt értékes könyvcsomagokat sorsolunk ki támogatóink jóvoltából a sorozat végén.

Az előadások előtt és után a témához kapcsolódó Kossuth Kiadó Zrt. gondozásában megjelent könyveket kedvezményes áron vásárolhatják meg az érdeklődők.

]]>
http://www.langesz.hu/2012/programok/mindentudas-kozepiskolaja/feed/ 0
TudásFeltöltés tudományvizualizációs vetélkedő http://www.langesz.hu/2012/programok/tudasfeltoltes-tudomanyvizualizacios-vetelkedo/ http://www.langesz.hu/2012/programok/tudasfeltoltes-tudomanyvizualizacios-vetelkedo/#comments Mon, 27 Feb 2012 10:39:07 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65541

Irányítsd mobilodat a tudományra!

Olyan rövid videók feltöltésére és megosztására hívunk Titeket, amelyek tudományos jelenségek, törvények, összefüggések megjelenését mutatják be. Legyetek kreatívak és töltsetek fel általatok rögzített rövid videókat! Nyerjetek HD kamerát, ösztöndíjakat és könyvutalványokat! 3 fős csapatok indulhatnak a vetélkedőn, bármilyen szakterületen felvett rövid, tudományos témájú filmekkel.

A verseny:

  • 3 fős csapatok (vezető tanárok segítségével) indulhatnak a vetélkedőn, bármilyen szakterületen felvett rövid (legfeljebb 5 perces), tudományos témájú filmekkel.
  • Kézikamerával, mobiltelefonnal, tablettel is lehet rögzíteni, a montírozáshoz bármilyen program használható.
  • A filmeket a http://www.tudasfeltoltes.hu oldalra („ti töltitek fel” rovatba) kell feltölteni, majd a szakmai moderálás után a filmek kikerülnek a YouTube-ra és a Facebookra.
  • A http://www.tudasfeltoltes.hu oldalon gyűjtött lájkok és a Facebook Tudásfeltöltés alkalmazásban szerzett szavazatok összesítve adják az első 10 helyezett filmet, melyek készítői kerülnek be a márciusi döntőbe!
  • Az elkészült kisfilmek feltöltésének határideje: 2012. március 14.

 

Díjak:

1 díj: a csapatnak 1 db Full HD videokamera + a csapat tagjainak (3 fő) féléves jutalom ösztöndíj*, 6 hónapig havi 10 ezer forint.

2 díj: A csapat tagjainak (3 fő) féléves jutalom ösztöndíj*, 6 hónapig havi 10 ezer forint.

3 díj: A csapat tagjainak (3 fő) 5 ezer forintos könyvvásárlási utalvány.

*(A hatályos adójogszabályok szerint ez a jutalom a középiskolai tudományos munkát segítő tanulmányi ösztöndíj, amelyet az OTP Fáy András Alapítvány folyósít 6 hónapon keresztül.)

További díjakat ajánlott fel: http://www.facebook.com/elt.megeri

Bővebb információ: tudasfeltoltes@tudastars.hu

 

]]>
http://www.langesz.hu/2012/programok/tudasfeltoltes-tudomanyvizualizacios-vetelkedo/feed/ 0
AZ ELEKTRONOK SZÍNHÁZA – Jelenségszínház szülőknek, családoknak, felnőtteknek http://www.langesz.hu/2011/programok/az-elektronok-szinhaza-jelensegszinhaz-szuloknek-csaladoknak-felnotteknek/ http://www.langesz.hu/2011/programok/az-elektronok-szinhaza-jelensegszinhaz-szuloknek-csaladoknak-felnotteknek/#comments Thu, 24 Nov 2011 13:30:05 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65517 A Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozat keretében karácsonyi előadás Michael Faraday szellemében, az ELTE Kémiai Intézete szervezésében. 

Az előadás mottója:

A megismerés eredményei éppúgy az értelem alkotásai, mint a művészetek.

Egymást kiegészítve alkotnak egészet.

Színigazgató: Dr. Róka András főiskolai docens

KARÁCSONYI ELŐADÁS FARADAY SZELLEMÉBEN

2011. december 24-én szombaton 11 órától

Helyszín: az ELTE Kémiai Intézet 065-ös (Thán Károly) előadótermében. Az Intézet a Petőfi híd budai hídfőjénél fekszik, címe XI. kerület Pázmány Péter sétány 1/A, megközelíthető 4/6-os villamossal vagy 12-es busszal.

Az előadások látogatása ingyenes.

További információ: http://www.chem.elte.hu/pr/az_elektronok_szinhaza.html

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/az-elektronok-szinhaza-jelensegszinhaz-szuloknek-csaladoknak-felnotteknek/feed/ 0
ALKOTNI JÓ! http://www.langesz.hu/2011/programok/alkotni-jo/ http://www.langesz.hu/2011/programok/alkotni-jo/#comments Tue, 13 Sep 2011 14:28:43 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65501 FELHÍVÁS a Gábor Dénes Tehetségpont Diákműhelyeibe középiskolások részére

A Gábor Dénes Tehetségpont keretein belül működtetünk olyan speciális diákműhelyeket, amelyek bizonyos értelemben hiánypótlóak, vagy újszerűek. A diákműhely (részben) szakkör jellegénél fogva heti, rendszeres összejövetelt és csoportos, irányított foglalkozást is jelent.

 

Saját hallgatóink mellett várjuk középiskolások jelentkezését az alábbi műhelyekbe:

 

1. A DIGITÁLIS FESTÉSZET DIÁKMŰHELY újdonsága, különlegessége miatt érdemel figyelmet. A művészet és az informatika egy sajátos keverékéről van szó, amely tanulható, tanítható. A műhely szakmai vezetésére Orgoványi Gábor művésztanárt kértük fel.

2. A 3D GRAFIKA ÉS ANIMÁCIÓ DIÁKMŰHELY célja, hogy a 3D grafika és animáció készítés iránt érdeklődő diákok és hallgatók számára lehetőséget biztosítson a témával ismerkedésre és a továbbfejlődésre az ingyenes Blender szoftver segítségével. A műhely vezető tanára: Berecz Antónia.

3. A WEB-PROGRAMOZÓ DIÁKMŰHELY. Elsősorban a középiskolások részére indítjuk. A mai tizenévesek között egyre többen érdeklődnek a honlap készítés iránt, önállóan készítik saját és közösségi honlapjaikat, de tudjuk, hogy az igazán jó honlapok elkészítéséhez sok új ismeretre, tudásra valamint kreativitásra, ötletességre van szükség. A Diákműhely vezető tanára Kaczur Sándor, valamint a mentori munkában a foglalkozásokon a főiskola legjobb informatikus hallgatói segítenek.

4. A MŰSZAKI ÉS ROBOTIKA DIÁKMŰHELY lehetőséget biztosít használati, innovatív, kísérleti, műszaki tárgyak tervezésére és megépítésére, pl. mechanikai tárgyak, elektronikus berendezések, járműmodellek, terepasztalok tervezésére. A barkácsolni szerető, alkotni vágyó diákok jelentkezését nagy örömmel várjuk. A műhely vezető tanára: Csuka Antal.

5. MULTIMÉDIA DIÁKMŰHELY. A foglalkozások kiemelt célja, hogy a hallgatók minél egyszerűbb és jobb, illetve a mindennapjainkban használatos professzionális multimédiával kapcsolatos programot ismerjenek meg. A műhelyen a hallgatók saját ötleteik alapján: műhelylogót, rövid animációt, zenés feliratozott videofilmet készítenek. A műhely vezető tanára: Dr. Jarosievitz Beáta.

A műhelyekbe a jelentkezési határidő október 1.

Jelen lehetőségekről, további részletről és a későbbi lehetőségekről a Gábor Dénes Főiskola honlapján – www.gdf.hu – a Szervezetek/GD Tehetségpont menü alatt lehet tájékozódni, vagy email- ben a gambar@gdf.hu címen lehet információt kérni. (Gábor Dénes Főiskola, Bp., Mérnök u. 39.)

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/alkotni-jo/feed/ 0
Tudományok Hídja a Lánchídon http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyok-hidja-a-lanchidon/ http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyok-hidja-a-lanchidon/#comments Tue, 13 Sep 2011 11:22:10 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65494 Szeptember 17-én a Lánchídon és a Széchenyi téren rendezik meg a Tudományok Hídját, amelyen a legérdekesebb magyar találmányok, illetve a magyarországi kutatás-fejlesztésben élen járó vállalatok, kutatóegyetemek mutatkoznak be.

Az első magyar műhold, méretarányos Naprendszer, űrkutatási érdekességek, csillagászati csodák és még rengeteg látnivaló várja a látogatókat a Tudományok Hídján, ahol látványos természettudományos kísérletek, izgalmas programok és kiállítások során tájékozódhatnak a tudomány kérdéseiről, és saját képességeiket és ismereteiket is próbára tehetik. A rendezvény célja, hogy a tudomány kérdéseit játékos, izgalmas formában tárja a látogatók elé, és felkeltse a fiatalok érdeklődését a természettudományok iránt.

A szektorokra osztott Lánchídon egy-egy önálló tudományterület mutatkozik be. A programok között helyet kapnak csillagászathoz és űrkutatáshoz, informatikához, kémiához, alternatív energiafelhasználáshoz és fizikához kapcsolódó területek. Az esemény alatt a híd pilléreiről folyamatosan szárazjég-füst ömlik a hídra és a Dunába, a hidat pedig különleges fénytechnikával festik be (…)

A Tudományok Hídja a Facebook-on.

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyok-hidja-a-lanchidon/feed/ 0
ÉSZBONTÓ előadás-sorozat középiskolások számára a 2011/2012-es tanévben is http://www.langesz.hu/2011/programok/eszbonto-eloadas-sorozat-kozepiskolasok-szamara-a-20112012-es-tanevben-is/ http://www.langesz.hu/2011/programok/eszbonto-eloadas-sorozat-kozepiskolasok-szamara-a-20112012-es-tanevben-is/#comments Fri, 09 Sep 2011 10:58:44 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65483 …az anyag sok(k)oldalúságáról, az anyagi világ és az azt megismerő gondolkodás fejlődéstörténetéről, az emberiség gyermekkorától napjainkig…

Nemcsak a természettudományos területen továbbtanulni szándékozók számára tervezett, demonstrációs kísérletekkel egybekötött, szintézis jellegű előadás-sorozat, az anyag szerveződéséről, a szerkezet – tulajdonság – felhasználás logikai kapcsolatáról, a folyamatok önszerveződéséről és egymásra építéséről, a kémiai törvények fizikai hátteréről, az egyszerűbb élettani folyamatok kémiai hátteréről.

Az előadásokat kéthetente péntek délutánonként 16 órai kezdettel az ELTE Kémiai Intézet 065-ös számú előadótermében kerülnek megtartásra. Az Intézet a Petőfi híd budai hídfőjénél fekszik, címe XI. kerület Pázmány Péter sétány 1/A, megközelíthető 4/6-os villamossal vagy 12-es busszal.

Az előadások látogatása ingyenes!

előadó: Dr. Róka András főiskolai docens

További részletek: http://www.chem.elte.hu/pr/eszbonto.html

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/eszbonto-eloadas-sorozat-kozepiskolasok-szamara-a-20112012-es-tanevben-is/feed/ 0
Az atomoktól a csillagokig 2011/2012 tanév http://www.langesz.hu/2011/programok/az-atomoktol-a-csillagokig-20112012-tanev/ http://www.langesz.hu/2011/programok/az-atomoktol-a-csillagokig-20112012-tanev/#comments Fri, 09 Sep 2011 10:19:36 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65465 Előadássorozat középiskolásoknak az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Intézetében

Hallottál-e már a kvantumfolyadékokról, a nanoelektromechanikáról és a 2010-ben Nobel-díjjal jutalmazott grafénről? Hallottál-e már a kihűlés hatására felforrósodó anyagokról és a rejtélyes gamma-kitörésekről? Hallottál-e arról, hogyan használható a fizika és a fizikusi tapasztalat az üzleti életben?

Láttad-e már a felfelé folydogáló cseppfolyós héliumot, a karambolozó hullámok által kirajzolt csodálatos mintázatokat vagy a nukleáris völgy szintvonalas térképét? Láttad-e saját agyad belsejét egy pozitron-emissziós tomográffal készült felvételen? És láttad-e a fukusimai reaktor-baleset megdöbbentő képeit?

Tudod-e, mit kell tenni a következő években a fizikusoknak és a mérnököknek, hogy többet ne láss ilyen képeket? Tudod-e, mi tartja össze az atommagot, és tudod-e, miért lehet mégis energiát nyerni az atommagok széthasításávaé? Tudod-e, milyen módon tart kapcsolatot egymással több száz fényéves távolságból is két összefonódott foton? És tudod-e, hogyan próbálják a fizikusok és az informatikusok a kvantumrészecskéknek ezt a titokzatos viselkedését a közeljövő szupergyors kvantumszámítógépének megalkotására felhasználni?

Érdekel-e, hogyan lehet a furcsa és nehezen elképzelhető kvantumjelenségeket egymással szimulálni, hogyan használhatók fel kincskeresésre a kozmikus sugárzás hatására a légkörben keletkező müonok, milyen a telefonod kijelzőjében képalkotásra használt folyadékkristályok molekuláris szerkezete, és hogyan teszi lehetővé ez a szerkezet a képalkotást? Érdekel-e, hogy a fizika által tanulmányozott számtalan érdekes jelenség hogyan kerülhet kapcsolatba a mindennapi élettel? És érdekel-e, hol lehet mindezeket a csodákat alaposabban megismerni, kutatni és tanulmányozni?

Ha érdekelnek e kérdések és a tudomány válaszai, gyere el a 2011. szeptemberében kezdődő előadássorozatunkra!

Az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók és oktatók beszélnek a fizika frontvonalába tartozó fizikai érdekességekről, újdonságokról.

Bemutatjuk azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás patinás, nemzetközi hírnévnek és elismertségnek örvendő egyeteme kínál a vállalkozó kedvű, érdeklődő fiataloknak.

Az első előadás: 2011. szeptember 29-én (csütörtökön), 17:00-kor lesz, az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem).

Az előadások ingyenesek!

További információ: http://www.atomcsill.elte.hu/program/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/az-atomoktol-a-csillagokig-20112012-tanev/feed/ 0
Kutatók Éjszakája 2011 http://www.langesz.hu/2011/programok/kutatok-ejszakaja-2011/ http://www.langesz.hu/2011/programok/kutatok-ejszakaja-2011/#comments Fri, 09 Sep 2011 09:32:24 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65457 Szeptember 23-án máskor nem látogatható különleges helyszínekkel, érdekes kísérletekkel, hihetetlen programokkal vár a legnagyobb tudományos ismeretterjesztő fesztivál! Találkozz a kutatókkal, próbáld ki eszközeiket, vizsgáld meg találmányaikat, ismerd meg munkájukat!

Jövőkutatás, hanglebegés, elektronágyú, fénymalom, plazmagömb…

Fedezd fel Te is, mit tartogat számodra ez az izgalmas éjszaka!

 

A kutatók a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek – ezt igyekszik bemutatni immár hatodik alkalommal, szeptember 23-án a Kutatók Éjszakája, melynek programjain idén is felvillannak a különböző tudományágak izgalmas érdekességei.

Minden program INGYENES!

További információ: http://www.kutatokejszakaja.hu/2011/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/kutatok-ejszakaja-2011/feed/ 0
NanoCsodák http://www.langesz.hu/2011/programok/nanocsodak/ http://www.langesz.hu/2011/programok/nanocsodak/#comments Mon, 08 Aug 2011 11:06:42 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65348 A Csodák Palotája NanoCsodák kiállítása egy parányi, ám annál varázslatosabb világba enged bepillantani. Ahhoz azonban, hogy belépj, el kell szakadnod a hétköznapok megszokott törvényszerűségeitől. A NanoVilágban ugyanis más szabályok uralkodnak, mint amit a mindennapi életben megszokhattunk.

Már csak egy hónapig tekinthető meg a Csodák Palotájában az MTA MFA szakértőinek segítségével összeállított időszaki kiállítás, amely a nanotudományok, a nanotechnológia eredményeit és alkalmazásait mutatja be; majd a NanoCsodák mozgásba lendülnek és 2011 őszétől országos roadshowra indulnak a nanobusszal.

Az ősszel induló mozgó kiállítás a Csodák Palotájában kipróbált bemutatókat, játékos kísérleteket viszi el az ország számos településére, hogy a hagyományos fizikai-kémiai-biológiai oktatást kiegészíthesse egy-egy nanotechnológiai óra, amelyet a tanárok a speciálisan képzett demonstrátor közreműködésével tarthatnak meg a diákoknak – ezzel is felhívva a fiatal generáció figyelmét a műszaki és természettudományi tanulmányok érdekességére, izgalmasságára.

További részletek: http://www.csodakpalotaja.hu/menu/189/nanocsodak

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/nanocsodak/feed/ 0
MŰHELYTITKOK – Kérdezd a muzeológusokat a munkájukról! http://www.langesz.hu/2011/programok/muhelytitkok-kerdezd-a-muzeologusokat-a-munkajukrol/ http://www.langesz.hu/2011/programok/muhelytitkok-kerdezd-a-muzeologusokat-a-munkajukrol/#comments Mon, 11 Jul 2011 13:06:32 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65301

A program szeptember 15-től folytatódik csütörtökönként 10-től 14 óráig.

Látogatóink bepillantást nyerhetnek a múzeumi munka kulisszatitkaiba. Múzeumunk egy kutatóját vagy preparátorát kérdezhetik munkájáról, kérhetik szakvéleményét, szaktanácsait. Megismerkedhetnek 10 milliós gyűjteményünk néhány érdekes, féltve őrzött darabjával.
A vállalkozó kedvűek többek között megismerkedhetnek a preparálás, a határozás és a mikroszkóp használatának mikéntjével is. A program ingyenes.

Szeptember 15-én – Lengyel Gábor: Diverzitás felsőfokon

Szeptember 22-én – Tamás Júlia: Virágos növények

Szeptember 29-én – Bosnakoff Mariann: Ősmaradványok a mikroszkóp alatt

További részletek: http://www.mttm.hu/hu/aktualitasok

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/muhelytitkok-kerdezd-a-muzeologusokat-a-munkajukrol/feed/ 0
Kiállítás – Wildlife Photographer of the Year 2010 http://www.langesz.hu/2011/programok/kiallitas-wildlife-photographer-of-the-year-2010/ http://www.langesz.hu/2011/programok/kiallitas-wildlife-photographer-of-the-year-2010/#comments Mon, 11 Jul 2011 12:50:33 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65286

A világ legizgalmasabb természetfotói ismét a Magyar Természettudományi Múzeumban.A 2010-es verseny győztes képeiből összeállított 100 fotót felvonultató kiállítás hagyományosan a Londoni Természettudományi Múzeumban látható először, majd világ körüli turnéra indul. A 2010-es év magyar szempontból kiemelkedő szenzációt hozott. Egy magyar természetfotós, Máté Bence kollekciójával megnyerte a legjobb 26 év alatti fotósnak kiírt Eric Hosking díjat. A levélnyíró hangyákat ábrázoló képével Az év természetfotósa címet is elnyerte.

Időpont: május 18 – augusztus 22.

A kiállítás belépődíja:

Felnőtt: 1 200 Ft; Diák, nyugdíjas: 600 Ft ; 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes.

További információk: http://www.mttm.hu/hu/kiallitasok/idoszaki_kiallitasok2/#XIX

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/kiallitas-wildlife-photographer-of-the-year-2010/feed/ 0
“AKI Kíváncsi Kémikus” nyári kutatótábor középiskolásoknak 2011-ben is http://www.langesz.hu/2011/programok/aki-kivancsi-kemikus-nyari-kutatotabor-kozepiskolasoknak-2011-ben-is/ http://www.langesz.hu/2011/programok/aki-kivancsi-kemikus-nyari-kutatotabor-kozepiskolasoknak-2011-ben-is/#comments Tue, 07 Jun 2011 09:32:48 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65281 A korábbi eredményes kutatótáborok után az idén harmadik alkalommal várják a kémia iránt érdeklődő középiskolásokat az MTA Kémiai Kutatóközpontba.

A kutatótábor időpontja: 2011. június 26. – július 2.

Helyszíne: Budapest, Pusztaszeri út 59-67.

A jelentkezéssel és a pályázással kapcsolatos további információért keresse a http://www.chemres.hu/aki/Hun/kutatotabor2011.htm honlapot, vagy írjon az aki@chemres.hu e-mail címre.

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/aki-kivancsi-kemikus-nyari-kutatotabor-kozepiskolasoknak-2011-ben-is/feed/ 0
Múzeumok Éjszakája http://www.langesz.hu/2011/programok/muzeumok-ejszakaja-2/ http://www.langesz.hu/2011/programok/muzeumok-ejszakaja-2/#comments Fri, 03 Jun 2011 13:08:47 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65270 Aki csak teheti, nyaranta úgy indul szabadságra, hogy feltett szándéka a pihenés mellett legalább néhányat felfedezni a minket körülvevő nagyvilág számtalan csodájából. Ez a mélyről fakadó vágyunk viszont majdhogynem elkerülhetetlenül azzal is jár, hogy a hozzánk legközelebbi, a hétköznapok forgatagába beleszürkült csodákat már észre sem vesszük. Pedig mindennapi környezetünk is tele van felfedezésre váró és arra érdemes csodákkal.

Nos, többek között ebből a megfontolásból született meg a kulturális tárca kezdeményezésére 2003-ban az a Múzeumok Éjszakája, amely mostanra a hazai nyár egyik legnagyobb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. A szerény – alig néhány ezer látogatós – első évhez képest tavaly már a vidéki és budapesti múzeumoknak egyetlen júniusi éjszakán több, mint 450.000 látogatója volt.

Talán érdemes külön is kiemelni, hogy idén a Múzeumok Éjszakája eddig példa nélküli lehetőséget nyújt azoknak, akik a korábbi években választásra kényszerültek a közel ezer budapesti és vidéki program közül. 2011-ben ugyanis június 18-án a vidéki, június 24-én pedig a budapesti múzeumok várják a látogatókat.

További részletek: http://www.muzeumokejszakaja.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/muzeumok-ejszakaja-2/feed/ 0
Tudományos ismeretterjesztő filmek az MTA Kémiai Kutatóközpontban http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyos-ismeretterjeszto-filmek-az-mta-kemiai-kutatokozpontban-5/ http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyos-ismeretterjeszto-filmek-az-mta-kemiai-kutatokozpontban-5/#comments Tue, 31 May 2011 13:40:12 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65255

2011. április 14. és június 1. között nyolc alkalommal vetítenek tudományos ismeretterjesztő filmeket és tartanak ezekhez kapcsolódó tudományos előadásokat, beszélgetéseket az MTA Kémiai Kutatóközpontjában.

A tavaszi tudományos-ismeretterjesztő filmvetítés és beszélgetés sorozat befejező eseményén – rendhagyó módon -  egy játékfilm kerül majd vetítésre:

Heinz Hille: Szerelmi álmok (91 perc)

A Liszt Ferenc emlékév kapcsán vetített, 1935-ben készült filmritkaság a világhírű zeneszerző életét mutatja be. Duday Mária grófnő báró Eötvös Péter menyasszonya. De amikor találkozik Liszt Ferenccel, házasság helyett inkább Weimarba megy, hogy tanítványa lehessen. Ott hamarosan beleszeret Liszt kedvenc tanítványába, Franz Wendlandba. A féltékeny báró nem képes elviselni menyasszonya elvesztését, és párbajra hívja ki az ifjú zongoristát.

A vetítés után beszélgetés Bozó Péterrel, az MTA Zenetudományi Intézet kutatójával Liszt Ferenc életútjáról.

A vetítés ideje:
2011. június 1. szerda, 17.30

A vetítés helyszíne:
MTA Kémiai Kutatóközpont
4. épület 2. emeleti tanácsterem
1025 Budapest, Pusztaszeri út 59-67.
(A 91-es és 291-es busz Cimbalom u. / Pusztaszeri út megállónál)

Az esemény ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

További információ:
http://tudomanyfilm.blog.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyos-ismeretterjeszto-filmek-az-mta-kemiai-kutatokozpontban-5/feed/ 0
TudásPresszó http://www.langesz.hu/2011/programok/tudaspresszo-2/ http://www.langesz.hu/2011/programok/tudaspresszo-2/#comments Mon, 23 May 2011 13:33:37 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65230


Örömmel értesítjük Önöket, hogy a TudásPresszó sorozat folytatódik. A következő beszélgetés témája: Új utakon az építészet

Meghívott vendégünk: Bachman Bálint, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar dékánja, egyetemi docens


Házigazda: Pásztor Erika Katalina, építész, médiaművész

Az ókeresztény sírkamráktól a passzív házakig, avagy hogyan optimalizálható egy épület? Az épített örökség integrációja új lehetőségeket, távlatokat nyit az építészek számára.

Időpont: 2011. május 24. 18.00

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (V. ker. Petőfi Sándor u. 5.)

Belépés díjtalan!

Regisztráció: info@hunscan.hu

Részletes információk, cikkek, korábbi rendezvények videós összefoglalója: www.tudastars.hu

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/tudaspresszo-2/feed/ 0
Tudományos ismeretterjesztő filmek az MTA Kémiai Kutatóközpontban http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyos-ismeretterjeszto-filmek-az-mta-kemiai-kutatokozpontban-4/ http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyos-ismeretterjeszto-filmek-az-mta-kemiai-kutatokozpontban-4/#comments Mon, 23 May 2011 13:24:47 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65215

2011. április 14. és június 1. között nyolc alkalommal vetítenek tudományos ismeretterjesztő filmeket és tartanak ezekhez kapcsolódó tudományos előadásokat, beszélgetéseket az MTA Kémiai Kutatóközpontjában.

A filmvetítés-sorozat következő eseményén Tóth-Szöllős András: Abu Ramla, a Homok Atyja című filmje kerül majd vetítésre.

Kalandozás Almásy László Afrika-kutatásának nyomdokaiban. Almásy László neve ismerősen cseng a világ legtöbb országában. Az 1997-ben több Oscar díjat szerző “Az angol beteg” (The English Patient) című játékfilm segített ugyan ebben, de a neves magyar sivatagkutatóról nem minden tekintetben valós képet mutatott. Hősünk soha nem volt sivatagi bonviván. Érdemes tehát a film és a beszélgetés segítségével megtudni, milyen ember volt valójában Almásy, mi foglalkoztatta és hogyan tevékenykedett a háborúban.

A vetítés ideje:
2011. május 25. szerda, 17.30

A vetítés helyszíne:
MTA Kémiai Kutatóközpont
4. épület 2. emeleti tanácsterem
1025 Budapest, Pusztaszeri út 59-67.
(A 91-es és 291-es busz Cimbalom u. / Pusztaszeri út megállónál)

A vetítés utáni beszélgetés résztvevői:

Kubassek János geográfus, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója,
Kasza József Almásy-kutató, és
Tóth-Szöllős András, a film rendezője.

Az esemény ingyenes, mindenkit szeretettel várunak!

További információ:
http://tudomanyfilm.blog.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyos-ismeretterjeszto-filmek-az-mta-kemiai-kutatokozpontban-4/feed/ 0
Tudományos ismeretterjesztő filmek az MTA Kémiai Kutatóközpontban http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyos-ismeretterjeszto-filmek-az-mta-kemiai-kutatokozpontban-3/ http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyos-ismeretterjeszto-filmek-az-mta-kemiai-kutatokozpontban-3/#comments Tue, 17 May 2011 08:44:54 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65205

2011. április 14. és június 1. között nyolc alkalommal vetítenek tudományos ismeretterjesztő filmeket és tartanak ezekhez kapcsolódó tudományos előadásokat, beszélgetéseket az MTA Kémiai Kutatóközpontjában.

A filmvetítés-sorozat következő eseményén Szederkényi Júlia: Barlang című filmje kerül majd vetítésre.

„Figyelmi gyakorlatok 2009-ben, Európa közepén, Északkelet-Magyarországon.” Szederkényi Júlia filmje a romák mindennapi életébe nyújt betekintést nem mindennapi, kevésbé megszokott módon.

A vetítés ideje:
2011. május 18. szerda, 17.30

A vetítés helyszíne:
MTA Kémiai Kutatóközpont
4. épület 2. emeleti tanácsterem
1025 Budapest, Pusztaszeri út 59-67.
(A 91-es és 291-es busz Cimbalom u. / Pusztaszeri út megállónál)

A vetítés után beszélgetés a témáról, melynek résztvevői:

Szederkényi Júlia, a film rendezője, 
Havas Gábor szociológus

Az esemény ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

További információ:
http://tudomanyfilm.blog.hu/2011/05/16/barlang_9

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyos-ismeretterjeszto-filmek-az-mta-kemiai-kutatokozpontban-3/feed/ 0
Tudományos ismeretterjesztő filmek az MTA Kémiai Kutatóközpontban http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyos-ismeretterjeszto-filmek-az-mta-kemiai-kutatokozpontban-2/ http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyos-ismeretterjeszto-filmek-az-mta-kemiai-kutatokozpontban-2/#comments Tue, 10 May 2011 08:02:04 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65194

2011. április 14. és június 1. között nyolc alkalommal vetítenek tudományos ismeretterjesztő filmeket és tartanak ezekhez kapcsolódó tudományos előadásokat, beszélgetéseket az MTA Kémiai Kutatóközpontjában.

A filmvetítés-sorozat következő eseményén Tari János: A fába szorult lélek című, a szellemidézést és asztaltáncoltatást tudományos oldalról taglaló filmje kerül majd vetítésre.

Kísérőfilm
Kormos Ildikó: Rejtélyek és ragályok című sorozat egy epizódja

A vetítés ideje:
2011. május 11. szerda, 17.30

A vetítés helyszíne:
MTA Kémiai Kutatóközpont
4. épület 2. emeleti tanácsterem
1025 Budapest, Pusztaszeri út 59-67.
(A 91-es és 291-es busz Cimbalom u. / Pusztaszeri út megállónál)

A vetítés után beszélgetés a témáról, melynek résztvevői:

Tari János muzeológus, a film rendezője, 
Szacsvay Éva néprajzkutató

Az esemény ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

További információ:
http://tudomanyfilm.blog.hu/2011/05/05/a_faba_szorult_lelek

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyos-ismeretterjeszto-filmek-az-mta-kemiai-kutatokozpontban-2/feed/ 0
LÁNGÉSZ PROJEKT ZÁRÓESEMÉNYEI http://www.langesz.hu/2011/programok/langesz-projekt-zaroesemenyei/ http://www.langesz.hu/2011/programok/langesz-projekt-zaroesemenyei/#comments Mon, 09 May 2011 15:49:41 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65175

A LÁNGÉSZ projekt konzorciumi összefogás révén született az MTA Kémiai Kutatóközpont, a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága és a Tudástársadalom Alapítvány részvételével.

A programot megvalósító tudósok, fiatal kutatók, oktatási szakemberek és a tudománykommunikáció terén ismert szakértők közösen dolgoztak ki és indítottak el olyan oktatási és ismeretterjesztő programokat, amelyek célja, hogy elősegítsék a természettudományos pályát választók számarányának növekedését.

A LÁNGÉSZ projekt sikeres megvalósítása során az alig két év leforgása alatt összesen
• több mint 80 rendezvény valósult meg,
• több száz oldalnyi nyomtatott kiadvány jelent meg,
• több önálló internetes oldal indult,
• közel 50 órányi szerkesztett mozgóképes tartalom készült.
Összességében
• több mint száz kutató/oktató/tudós/feltaláló kínált izgalmas programokat
• több ezer középiskolásnak,
• háromszáz óvodás ismerkedett meg játékosan a tudománnyal,
• közel százezer televíziónéző és internethasználó láthatta a tudomány
és a fiatalok találkozásainak érdekes eseményeit.

LÁNGÉSZ PROJEKT ZÁRÓESEMÉNYEI:

TudományNap zárórendezvény: 2011. május 11.

Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, II. Budapest, Keleti Károly u. 37.

TudományCseppek zárórendezvény: 2011. május 12.

Helyszín: ELTE TÓK, XII. Budapest, Kiss János altb. u. 40., 200-as terem]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/langesz-projekt-zaroesemenyei/feed/ 0
TudásPresszó http://www.langesz.hu/2011/programok/tudaspresszo/ http://www.langesz.hu/2011/programok/tudaspresszo/#comments Mon, 09 May 2011 15:25:01 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65159 Örömmel értesítjük Önöket, hogy a TudásPresszó sorozat folytatódik.

A következő beszélgetés témája: Bakonyi dinoszauruszok

Meghívott vendégünk: Dr. Ősi Attila geológus, paleontológus; az MTA-MTM Paleontológiai Kutatócsoport tudományos munkatársaHázigazda: Fábri György

A ’90-es évek végén Michael Novacek neves amerikai paleontológusnak egy 17 éves magyar gimnazista írt levelet azzal, hogy ő is szeretne dinoszauroszokat kutatni a Góbi-sivatagban. Bár a fiatalembernek ez a vágya – akkor még – nem teljesült, a neves szakember küldött neki egy National Geographic számot a témával foglalkozó cikkel. Hét évvel később New Yorkban találkoztak, akkorra már az egykori lelkes gimnazista maga is dinoszauruszokkal foglalkozó paleontológusként dolgozott.

Kutatócsoportja – a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció – a Bakonyban lévő Iharkút melletti lelőhelyen számos ősmaradványt fedezett fel, köztük aBakonydracoHungarosaurusIharkutosuchusAjkaceratops őshüllők fosszíliáit.

A fiatal kutató mára rendkívüli karriert tudhat maga mögött. Ásatásokon vett részt a Góbi-sivatagban, valamint Argentínában és Brazíliában; publikált a Nature magazinban, ahol 35 éve nem jelent meg cikk magyar őslénykutató tollából.

Véleménye szerint a bakonyi lelőhelyen még több évtizednyi kutatnivaló akad, így töretlenül folytatja munkáját kutatócsoportjával.

Bővebb információ: www.magyardinoszaurusz.hu

Időpont: 2011. május 10. 18.00
Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (V. ker. Petőfi Sándor u. 5.)

Belépés díjtalan!

Regisztráció: info@hunscan.hu

Részletes információk, cikkek, korábbi rendezvények videós összefoglalója: www.tudastars.hu

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/tudaspresszo/feed/ 0
KÉMIA NEMZETKÖZI ÉVE 2011 – FELSZÍNELŐK http://www.langesz.hu/2011/programok/kemia-nemzetkozi-eve-2011-felszinelok/ http://www.langesz.hu/2011/programok/kemia-nemzetkozi-eve-2011-felszinelok/#comments Tue, 26 Apr 2011 09:52:38 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65134

Minden, ami a felszín alatt van

A Magyar Kémikusok Egyesülete és a sanofi-aventis/Chinoin rendhagyó kémiaversenyt hirdet Felszínelők címmel kémiát tanuló diákoknak. A cél, hogy a hagyományos keretekből kilépve, kreatív és egyedi megoldásokat és problémafelvetéseket kapjunk, tehát megnézzük, hogy mi van a felszín alatt. A verseny elbírálása során a zsűri az ötletességet, kreativitást legalább akkora súllyal veszi figyelembe, mint a szakmai tudást.

A versenyen egyénileg és három fős csapatokban (minden esetben a felkészítő tanár megnevezésével) lehet jelentkezni. Az egyéni és a csapatversenyben is három-három kategóriában lehet nevezni.

Nevezési határidő: 2011. május 13. 20 óra

További részletek: http://www.kemiaeve2011.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/kemia-nemzetkozi-eve-2011-felszinelok/feed/ 0
Tudományos ismeretterjesztő filmek az MTA Kémiai Kutatóközpontban http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyos-ismeretterjeszto-filmek-az-mta-kemiai-kutatokozpontban/ http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyos-ismeretterjeszto-filmek-az-mta-kemiai-kutatokozpontban/#comments Fri, 01 Apr 2011 15:48:09 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65123

2011. április 14. és június 1. között nyolc alkalommal vetítenek tudományos ismeretterjesztő filmeket és tartanak ezekhez kapcsolódó tudományos előadásokat, beszélgetéseket az MTA Kémiai Kutatóközpontjában. Széleskörű témaválasztékkal, a természet- és társadalomtudományi területekről egyaránt, az aktuális kérdéseket, problémákat felvetve szeretnék közelebb hozni a tudományos témákat a nagyközönséghez. A filmvetítések utáni közönségbeszélgetés vendégei lesznek filmkészítők, fiatal és tapasztalt kutatók egyaránt.

További információk:

http://www.chemres.hu/#kutatokozpont.1.0.

http://www.chemres.hu/userfiles/Tudom%C3%A1nyos%20ismeretterjeszt%C5%91%20filmek%20az%20MTA%20KKban%20program2011.pdf

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/tudomanyos-ismeretterjeszto-filmek-az-mta-kemiai-kutatokozpontban/feed/ 0
A VARÁZSLATOS MAGYARORSZÁG CÍMŰ FOTÓPÁLYÁZAT NYERTES KÉPEINEK BEMUTATÓJA http://www.langesz.hu/2011/programok/a-varazslatos-magyarorszag-cimu-fotopalyazat-nyertes-kepeinek-bemutatoja/ http://www.langesz.hu/2011/programok/a-varazslatos-magyarorszag-cimu-fotopalyazat-nyertes-kepeinek-bemutatoja/#comments Mon, 28 Mar 2011 16:08:37 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65110

A Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft. új természetfotós pályázatának alapvető célja, hogy népszerűsítse országunk nemzeti parkjainak csodálatos adottságait, természeti szépségeit, valamint természetfotósok számára új pályázati lehetőséget biztosítson.A szervezet szeretne létrehozni és megteremteni egy közösséget, amelynek célja gyönyörű országunk, valamint nemzeti parkjaink természeti szépségeinek, növény- és állatvilágának, valamint a nemzeti parkok által őrzött kulturális örökségnek a bemutatása. Szeretné továbbá támogatni pályázati lehetőséggel és díjakkal a Varázslatos Magyarország természetfotósait, valamint inspirálni mindazokat, akik vágyat éreznek e csodálatos hivatás, hobbi űzéséhez. Céljuk, hogy a magyar emberek jobban megismerjék országunk természeti szépségeit, valamint az, hogy Magyarországon és külföldön egyaránt büszkélkedhessünk természetfotósainkkal és munkáikkal.

Megtekinthető: március 8-tól április 25-ig

További információk: http://www.mttm.hu/hu/informaciok

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/a-varazslatos-magyarorszag-cimu-fotopalyazat-nyertes-kepeinek-bemutatoja/feed/ 0
Mindentudás Egyeteme http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-13/ http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-13/#comments Wed, 16 Mar 2011 16:19:57 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65107

Lévai Péter akadémikus, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének igazgatóhelyettese

A teljesség felé? – A CERN nagy hadronütköztetője az elméleti fizika szolgálatában

Új korszak kezdetén állunk a fizikában: 2009-ben elindult a CERN nagy hadronütköztetője, a világ legnagyobb részecskegyorsítója. Az itt várt új fizikai eredmények alapvetően módosíthatják az anyag legmélyebb szerkezetéről és az Univerzum születéséről alkotott képünket. A kísérletekben használt csúcstechnológiákkal a jövőben az orvosi diagnosztikában, nagyméretű adatbázisok feldolgozásában vagy a biztonságtechnológiában is találkozhatunk. A nagy hadronütköztetőben folyó kutatások, melyek számos magyar szakember és diák részvételével zajlanak, már jelenleg is a nagyközönség érdeklődésének középpontjában állnak. Az új eredmények pedig erősíteni fogják a tudományos kutatásokba vetett bizalmat.

Időpont: 2011.03.18. péntek, 19:30

Helyszín: Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Szent-Györgyi Albert előadóterme, amely a Budapest, IX. Tűzoltó utca 37-47. szám alatt található (Tűzoltó utca és Thaly Kálmán utca sarok)

További részletek: http://mindentudas.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-13/feed/ 0
Mindentudás Egyeteme http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-12/ http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-12/#comments Wed, 09 Mar 2011 13:58:15 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65084

Mihály György akadémikus, tanszékvezető egyetemi tanár

Enciklopédia egy tű hegyén? – Napjaink nanotechnológiája

A nanotechnológia azt hasznosítja, hogy a milliméter egymilliomod részére kiterjedő méretskálán a természeti törvények sokszor teljesen új arcukat mutatják meg, és olyan jelenségeket tapasztalunk, amelyek eltérnek a megszokott viselkedéstől. Az előadás az ilyen effektusok bemutatása mellett olyan új nanotechnológiai megoldásokat is ismertet, amelyek alkalmazása ugrásszerű fejlődést jelentett az elektronikában, optikában, informatikában, és rohamosan terjed az orvostudományban, környezetvédelemben, energetikában is. Megismerjük a nanométeres szerkezetek készítésének két útját: a felülről lefelé haladás („nagyból kicsit”) és az atomi önszerveződés, azaz az „alulról építkezés” elvét. Végül az elmúlt években felfedezett szénalapú nanoszerkezetek által lehetővé tett fejlődési irányokról hallhatunk.

Időpont: 2011.03.11. péntek, 19:30

Helyszín: Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Szent-Györgyi Albert előadóterme, amely a Budapest, IX. Tűzoltó utca 37-47. szám alatt található (Tűzoltó utca és Thaly Kálmán utca sarok)

További részletek: http://mindentudas.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-12/feed/ 0
Mindentudás Egyeteme http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-11/ http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-11/#comments Mon, 07 Mar 2011 16:09:42 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65080

Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus

Emberi javítókészlet? – Őssejtek a kutatásban és a gyógyításban

Orvosok és laikusok fantáziáját egyaránt izgatja az őssejtekben rejlő lehetőség, a szövetek, szervek megújítása, helyreállítása, a betegségek gyógyításának új távlatai. Lehet-e a vérképző őssejtekből más szöveteket is létrehozni, alkalmazni az erek, csontok, a szívinfarktus gyógyításában? Mikor válnak alkalmazhatóvá az embrionális őssejtek a gyógyításban? A kuruzslás és a tudomány határán hogy található meg a keskeny helyes út?

Időpont: 2011.03.08. kedd, 18:00

Helyszín: Debreceni Egyetem Élettudományi Épület és Könyvtár, nagy előadóterem (F015-016). 4032 Debrecen, Egyetem tér 1.

További részletek: http://mindentudas.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-11/feed/ 0
Mindentudás Egyeteme http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-10/ http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-10/#comments Wed, 02 Mar 2011 11:56:25 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65073

Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, az MTA levelező tagja

Verseny az egész világ? – Gazdasági versenyképesség és társadalmi jólét

A gazdasági versenyképesség nemcsak a közgazdaságtudományok egyik kiemelt elméleti és alkalmazott kutatási témája, hanem a hétköznapi gazdaságpolitikai viták egyik kulcskifejezése is. Az előadás elsősorban arra a kérdésre keresi a választ, hogy mit jelent a nemzetek és az Európai Unióhoz hasonló régiók versenyképessége? Melyek azok a tényezők, amelyek egy ország számára hosszú távra meghatározottak, és melyek azok, amelyeken a gazdaságpolitikusok belátható időn belül változtatni tudnak? Mit jelentenek azok a versenyképességi pontszámok és grafikonok, amelyekkel a médiában gyakran találkozunk, ezeket hogyan lehet értelmezni és mennyire lehet megbízhatónak tekinteni? Milyen képet festenek a nemzetközi versenyképességi kutatások Magyarországról? Az előadás ezeket a kérdéseket a mindannyiunkat érintő, s a nemzeti versenyképesség végső céljaként értelmezhető társadalmi jólét szempontjából elemzi.

Időpont: 2011.03.04. péntek, 19:30

Helyszín: Semmelweis Egyetem Orvostudományi Központjának Szent-Györgyi Albert előadóterme, amely a Budapest IX. Tűzoltó utca 37-47. alatt található (Tűzoltó és Thaly Kálmán utca sarok)

További részletek: http://mindentudas.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-10/feed/ 0
‘Ez mind kémia?’ http://www.langesz.hu/2011/programok/ez-mind-kemia/ http://www.langesz.hu/2011/programok/ez-mind-kemia/#comments Thu, 24 Feb 2011 12:59:50 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65035

Pályázat középiskolás csoportok részére kémiai, illetve egyéb természettudományos témákhoz kapcsolódó kísérletek megfilmesítésére.Az MTA Kémiai Kutatóközpont, a Tudástársadalom Alapítvány és a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága pályázatot ír ki a Lángész program keretében (TÁMOP 4.2.3 KMR/1/2008-0006) középiskolás csoportok részére kémiai, illetve egyéb természettudományos témákhoz kapcsolódó kísérletek megfilmesítésére.

Az elkészült kisfilmek feltöltésének határideje: 2011. április 20.

A legsikerültebb pályaművek díjazásban részesülnek!

További részletek: www.showyourscience.hu


]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/ez-mind-kemia/feed/ 0
Mindentudás Egyeteme http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-9/ http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-9/#comments Wed, 23 Feb 2011 10:54:26 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65046

Tariska Péter az orvostudomány kandidátusa

Kortünet vagy kórtünet? – Az időskori szellemi hanyatlás dilemmái

Az öregedést sok tévhit övezi, például az, hogy természetes velejárója a mentális hanyatlás. Valójában a változások spektruma széles: az élettani, „korfüggő” feledékenységtől az enyhe kognitív zavaron át a szellemi hanyatlásig, a demenciáig terjedhet. A demencia leggyakoribb oka az „évszázad betegsége”, az Alzheimer-kór, melynek tüneteit sokszor az véli magán felfedezni, akinél nem volna indokolt, de még többen nem gondolnak rá még akkor sem, amikor hozzátartozójuk már szellemileg súlyosan leépült. A betegségnek több jól körvonalazott kutatási modelljét ismerjük, melyek a terápiát is megalapozzák. A demenciaszűrés sokszor reverzibilis okokat tár fel. De progresszív folyamat megállapítása esetén is lehetőség nyílhat az életminőség javítására komplex gondozás révén. A mentális és fizikai tréning, az egészséges életmód és a kockázati tényezők kontrollja nemcsak az öregedést lassíthatja, de a demencia megjelenését is késleltetheti.

Időpont: 2011.02.25 péntek, 19:30

Helyszín: Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Szent-Györgyi Albert előadóterme, amely a Budapest, IX. Tűzoltó utca 37-47. szám alatt található (Tűzoltó utca és Thaly Kálmán utca sarok)

Az előadásokat mozgásukban korlátozott vendégek akadálymentes úton látogathatják.

További részletek: http://mindentudas.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-9/feed/ 0
Mindentudás Egyeteme http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-8/ http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-8/#comments Mon, 21 Feb 2011 09:35:54 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65031

Kiss László fizikus-csillagász, az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének tudományos igazgatóhelyettese

Földön kívüli Földek? – Az asztrobiológia megalapozása a csillagászat módszereivel

A Világegyetem megismerése mindig is az emberiség egyik legnagyobb kihívása, legérdekesebb vizsgálódási területe volt. Az egyre kifinomultabb csillagászati távcsöveknek, űrtávcsöveknek és műszereknek köszönhetően a csillagászat ma soha nem látott ütemben fejlődik. Az egyik legérdekesebb terület a Naprendszeren kívüli bolygók kutatása, ahol már közel vagyunk a Földhöz hasonló bolygók, illetve a Naprendszerhez hasonló rendszerek felfedezéséhez.

Időpont: 2011.02.22. kedd, 18:00

Helyszín: PTE Állam- és Jogtudományi Kar, Molnár Kálmán előadóterem. 7622 Pécs, 48-as tér 1.

További részletek: http://mindentudas.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-8/feed/ 0
Labirintus – Fedezzük fel az erdő titkait egy játékos útvesztőben! http://www.langesz.hu/2011/programok/labirintus-fedezzuk-fel-az-erdo-titkait-egy-jatekos-utvesztoben/ http://www.langesz.hu/2011/programok/labirintus-fedezzuk-fel-az-erdo-titkait-egy-jatekos-utvesztoben/#comments Thu, 17 Feb 2011 16:02:49 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65022

Az emberi képzeletet mindig is foglalkoztatták az erdők, a sötét rengetegek, az ősi tölgyesek, zúgó fenyvesek. Meghökkentő növények, állatok valóban szép számmal akadnak az erdőben. Sok közülük rejtőzködő életet folytat – a nagyragadozók, a hiúz, a farkas árnyékként jár, és ha csak teheti, kerüli az embert. Mások az avarban lapulnak vagy a lombok között, a cserjésben, az odvas fákban keresnek menedéket. Labirintusjátékunk során a színes képek és az élethű szobrok segítségével az erdő élővilágát mutatjuk be látogatóinknak. Az 500 m2-es útvesztőt bejárva egyebek mellett kiderül, melyik állat falazza be hitvesét, és melyik hajítja le riválisát a faágról a mélybe, mi fán terem az északi sárkányfű, és kinek a lábára illik a boldogasszony papucsa. Vajon sikerül-e megtalálni a helyes megoldást és a kivezető utat?

A kiállítás játékkal és ajándékkal is várja az érdeklődőket. Belépéskor látogatóink játéklapot kapnak, melynek segítségével megoldhatják a fejtörőket. Érdemes lesz velünk játszani, mert a jó megoldás ajándékot ér

Nyitva tartás: naponta 10-től 17 óráig, hétfő szünnap.

Belépőjegy árak: felnőtt 1350 Ft, gyermek 1150 Ft, csoportos 750 Ft, családi jegy 4500 Ft
A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető.

Csoportok számára bejelentkezés és információ: 06/1-422-0765 vagy 06/1-363-2711

További részletek: http://www.mezogazdasagimuzeum.hu/article.php?article_id=386

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/labirintus-fedezzuk-fel-az-erdo-titkait-egy-jatekos-utvesztoben/feed/ 0
Mindentudás Egyeteme http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-7/ http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-7/#comments Wed, 16 Feb 2011 11:06:56 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65016

Moravánszky Ákos a zürichi Műszaki Egyetem építészetelmélet professzora

„…nyiss nekem tért”? – Tér és térbeliség az épített és a társadalmi világban

A tér fogalma meglepően későn tűnik fel az építészeti gondolkodásban. Ma viszont a tér diadalmaskodik az idő fölött: nem pusztán az építészetelmélet legalapvetőbb kategóriája lett, hanem olyan kulcsszó, amely kapcsolatot teremt a tudás legkülönbözőbb területei, például az urbanisztika, a szociológia, a pszichológia, a földrajz és a képzőművészet között. Az előadás Budapest néhány városi terét elemzi, mint megélt, ábrázolt és elgondolt tereket. Megmutatja, hogy az úgynevezett „spatial turn” (téri fordulat) hogyan teszi lehetővé a város, az építészet és a társadalmi lét térbeliségének vizsgálatát és ebből kiindulva új és előremutató javaslatok kidolgozását.

Időpont: 2011.02.18. péntek, 19:30

Helyszín: Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Szent-Györgyi Albert előadóterme, amely a Budapest, IX. Tűzoltó utca 37-47. szám alatt található (Tűzoltó utca és Thaly Kálmán utca sarok)

Az előadásokat mozgásukban korlátozott vendégek akadálymentes úton látogathatják.

További részletek: http://mindentudas.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-7/feed/ 0
Mindentudás Egyeteme http://www.langesz.hu/2011/programok/65000/ http://www.langesz.hu/2011/programok/65000/#comments Mon, 14 Feb 2011 09:11:16 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=65000

Aszódi Attila az MTA Energetikai Bizottságának elnöke, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója

Mire lesz energiánk? – A fenntartható energetika kérdései

Az energetika, azaz az energiaellátás és -felhasználás, valamint ezeknek biztonsága napjaink egyik legfontosabb témája. Milyen energiahordozókkal és hogyan elégíthető ki az emberiség egyre növekvő energiaigénye? Milyen hatásokat gyakorol ez a környezetre?

Az előadás során megismerkedünk az energetikával kapcsolatos alapfogalmakkal – mint amilyen a munka, a hő, az energia vagy a teljesítmény –, melyeket a közbeszédben sokszor helytelenül használnak. Betekintést nyerünk a világ és Magyarország energiafelhasználásának történetébe, majd a jelen helyzetet elemezve, a hagyományos és a megújuló energiahordozók szerepét vizsgálva jutunk el a jövő lehetséges energiaforrásaihoz és új energetikai technológiáihoz.

Időpont: 2011.02.15. kedd, 18:00 óra

Helyszín: Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar, Aula, 9400 Sopron, Erzsébet u. 9.

További részletek: http://mindentudas.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/65000/feed/ 0
WEB-PROGRAMOZÓ DIÁKMŰHELY (40 órás diákműhely) http://www.langesz.hu/2011/programok/web-programozo-diakmuhely-40-oras-diakmuhely/ http://www.langesz.hu/2011/programok/web-programozo-diakmuhely-40-oras-diakmuhely/#comments Thu, 10 Feb 2011 13:45:30 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64977

Résztvevőként várjuk a 9-11. évfolyamos középiskolásokat, akik
– szeretnének megismerkedni a HTML, CSS, PHP, MySQL,
vagyis a web-programozás alapjaival,
– saját honlapot, webáruházat szeretnének készíteni,
– ECDL szinten kezelik a számítógépet, jól keresnek az interneten,
– szeretnék fejleszteni önálló tanulási módszereiket és stílusukat,
– tudnak és szeretnek önállóan is tanulni, szorgalmasak,
– 12 egymás utáni héten legalább heti 6 órát tudnak foglalkozni a tananyaggal.

A Diákműhely koordinátora Kaczur Sándor tanár úr, a mentori munkát a foglalkozásokon a főiskola kiemelkedő negyedéves mérnök-informatikus szakos hallgatói, vagy friss diplomás informatikus mérnökei végzik.

Helyszín: Gábor Dénes Főiskola, 1119 Budapest, Mérnök utca 39.
Időpont: 2011. március 1. és május 24. közötti 12 kedden 17-20 óráig.

Jelentkezés: A diákok Kaczur Sándor tanár úrnál jelentkezhetnek a kaczur@gdf.hu e-mail címen, megadva nevüket és iskolájukat.

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/web-programozo-diakmuhely-40-oras-diakmuhely/feed/ 0
SZÁMÍTÓGÉPES GRAFIKA ÉS ANIMÁCIÓ BLENDER-REL (60 órás diákműhely) http://www.langesz.hu/2011/programok/szamitogepes-grafika-es-animacio-blender-rel-60-oras-diakmuhely/ http://www.langesz.hu/2011/programok/szamitogepes-grafika-es-animacio-blender-rel-60-oras-diakmuhely/#comments Thu, 10 Feb 2011 13:12:39 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64957

Résztvevőként várjuk a 9-11. évfolyamos középiskolásokat, akik
– szeretnének 3D képeket, illetve animációs filmeket készíteni,
– ECDL szinten kezelik a számítógépet, jól keresnek az interneten,
– szeretnék fejleszteni önálló tanulási módszereiket és stílusukat,
– tudnak és szeretnek önállóan is tanulni, szorgalmasak,
– 10 egymás utáni szombaton és azok között min. heti 6-6 órát
tudnak foglalkozni a Blender-rel.

Az ingyenes 60 órás Blender alaptanfolyam bevezet a 3D grafika és animáció alapfogalmaiba és a 3D grafikai programokkal végezhető műveletekbe. Nem csak a számítástechnikai alapismeretek terén nyújt sok újat, hanem lehetőséget ad a kreativitás és a csoportmunka fejlesztésére is, mert projektmunkában animációs filmeket készítenek a diákok. A Blender 3D általános modellező szoftver ingyenes.

Helyszín: Gábor Dénes Főiskola, 1119 Budapest, Mérnök utca 39.
Időpont: 2011. március 5. és május 14. között tíz szombaton 9-16:30 óra között.

Jelentkezés: A diákok Berecz Antónia műhelyvezetőnél jelentkezhetnek a berecz@gdf.hu e-mail címen, megadva nevüket és iskolájukat.

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/szamitogepes-grafika-es-animacio-blender-rel-60-oras-diakmuhely/feed/ 0
Mindentudás Egyeteme http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-6/ http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-6/#comments Wed, 09 Feb 2011 09:04:30 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64949

Mádlné Szőnyi Judit az ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékének egyetemi docense

Talpunk alatt is folyik? – Felszín alatti áramlások a víz körforgalmában

A Föld felszínének több mint hetven százalékát víz borítja, de ebből a vízből a fogyasztható édesvíz alig három százalékot tesz ki. Ez az édesvíz az élet feltétele, de gyakran az élet- és vagyonbiztonságot fenyegető kockázati tényező is. Ennek a korlátozottan rendelkezésre álló, sérülékeny erőforrásnak a fenntartható használata századunk egyik legfontosabb és legnehezebb feladata. A vízkörforgalom révén a vizek folyamatos átalakulásban, mozgásban vannak. Néhány évtizede tudjuk, hogy a szemünk elől elzárt, felszín alatti régióban is jól leírható rendszerekbe szerveződve mozog a víz. Kiderült, hogy ez a földtani időskálán zajló vízmozgás szisztematikusan átalakítja a felszín alatti és a felszíni környezetet, beleértve az élőhelyeket. A vízkészletek fenntartható használatához nélkülözhetetlen a hidrológiai rendszerek működésének megértése. A felszín alatti vízáramlások ismerete ezen túl is az élet számos területén alkalmazható a mezőgazdaságtól a természetvédelmi feladatokon át a termálvizek feltárásáig.

Időpont: 2011.02.11. péntek, 19:30

Helyszín: Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Szent-Györgyi Albert előadóterme, amely a Budapest, IX. Tűzoltó utca 37-47. szám alatt található (Tűzoltó utca és Thaly Kálmán utca sarok)

További részletek: http://mindentudas.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-6/feed/ 0
Mindentudás Egyeteme http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-5/ http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-5/#comments Mon, 07 Feb 2011 08:55:37 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64936

Kornai András az MTA SZTAKI tudományos tanácsadója

Szóból ért…? – Ember, gép, nyelvtechnológia

A beszélő és az embert megértő számítógép a sci-fi világából lassan átvonul a hétköznapi életbe. Ma már nehéz úgy információt szerezni, hogy első körben ne számítógéppel kerülnénk kapcsolatba. Miközben szöveges dokumentumokat írunk, automatikusan ellenőrizzük a helyesírást. Internetes keresőt használva több nyelv- és beszédtechnológiai alkalmazást is mozgósítunk, mint például a szótövezést vagy az információkinyerést. Ezek az alkalmazások láthatatlanul dolgoznak a háttérben, és jelentősen megkönnyítik a munkánkat. Az előadás az ilyen alkalmazások elméleti alapját, működési mechanizmusait mutatja be az információelmélettől a mai modern nyelvelméletekig.

Időpont: 2011.02.08. kedd, 20:00

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem, Kongresszusi Központ, 6722 Szeged, Ady tér 10.

További részletek: http://mindentudas.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-5/feed/ 0
Látványos kísérletek egy 19.századi kémiai laboratórium pontos másában http://www.langesz.hu/2011/programok/latvanyos-kiserletek-egy-19-szazadi-kemiai-laboratorium-pontos-masaban/ http://www.langesz.hu/2011/programok/latvanyos-kiserletek-egy-19-szazadi-kemiai-laboratorium-pontos-masaban/#comments Thu, 03 Feb 2011 11:25:46 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64921

Látványos kísérletek egy 19.századi kémiai laboratórium pontos másában, izgalmas előadások, és interaktív családi programok három hónapon keresztül a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban.

2011 a Kémia Éve, amelyhez kapcsolódva a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum “Kémia Ünnepe” címmel indít programsorozatot 2011. január 21-én.  A “Kémia Ünnepe” az MMKM főépületében egy teljesen felszerelt “Vegykonyha” megnyitásával indul a Magyar Kultúra Napján, ahol különböző látványkísérletek, show műsorok és foglalkozások  lesznek majd.

A résztvevők közelebb kerülhetnek a kémia világához, egyszerűbb kémiai kísérleteket végezhetnek, megismerhetik, hogy milyen szerepet játszik a kémia az élelmiszeriparban pl. mit rejtenek az E számok, a borászatban, illetve a mindennapi életben.

További részletek: http://www.mmkm.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/latvanyos-kiserletek-egy-19-szazadi-kemiai-laboratorium-pontos-masaban/feed/ 0
PTE Mandulavirágzási Tudományos Napok 2011 http://www.langesz.hu/2011/programok/mandulaviragzasi-tudomanyos-napok-2011/ http://www.langesz.hu/2011/programok/mandulaviragzasi-tudomanyos-napok-2011/#comments Thu, 03 Feb 2011 09:37:09 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64912

2011. február 28 – március 4. között ismét megrendezésre kerül a Pécsi Tudományegyetemen a Mandulavirágzási Tudományos Napok. A konferencia az egyetemen belüli interdiszciplináris, egymás eredményeit megismertető fórum, téma- és kutatás-specifikus nemzetközi mini-konferenciák sorozata.

A konferencia célja továbbra is az, hogy a PTE tíz karán dolgozó, illetve a karokkal közösen tevékenykedő magyarországi vagy külföldi egyetemeken kiemelkedő eredményeket elért munkatársaknak országos bemutatkozási lehetőséget biztosítson, amely

- képes a PTE hazai és nemzetközi minőségi teljesítményeit prezentálni,

- a különféle tudományterületek művelőinek előadásaiból olyan szinergikus hatást eredményező gondolatsort hoz létre, amely a hallgatót gazdagítja, az adott problémát, témakört újszerűen és sokszínűen láttatja,

- alkalmat teremt arra, hogy a különálló tudományterületeken dolgozók megismerhessék egymást és egymás eredményeit az együttműködés során,

- megvalósulásával identitás-érzés alakul ki a „PTE-teljesítmények” létrehozása, értékelése kapcsán.

Időpont: 2011. február 28 – március 4.

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem, Dr. Halasy-Nagy József Aula

További részletek: http://www.mandula.pte.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/mandulaviragzasi-tudomanyos-napok-2011/feed/ 0
Mindentudás Egyeteme http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-4/ http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-4/#comments Wed, 02 Feb 2011 14:00:15 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64890

Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója

Génjeinkben az egészség? – Öröklődés és életmód a 21. században

2003-ban ünnepeltünk: úgy tűnt, hogy áttörés történt az emberi gyógyászatban. Elkészült az emberi genomszekvencia, és azt hittük, hogy hamarosan kezdődhet a személyre szabott orvoslás. Valójában ennek feltételei most, egy évtizeddel később alakultak ki az új tudományos felfedezéseknek és a technológia fejlődésének köszönhetően. Megismertük a környezeti hatásokat tükröző epigenetikai folyamatok jelentőségét is. A genomikai és epigenetikai alapkutatási eredmények hihetetlenül gyorsan és várhatóan egyre intenzívebben kerülnek be az orvosi gyakorlatba. A legtöbben szeretnék, ha személyre szabott orvosi kezelést kapnának a jövőben, de azt már nem, hogy a biztosítók vagy a munkaadók is hozzájussanak genetikai információikhoz, így a jogi szabályozás jelentősége is felértékelődött.

Időpont: 2011.02.04. péntek, 19:30

Helyszín: Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Szent-Györgyi Albert előadóterme, amely a Budapest, IX. Tűzoltó utca 37-47. szám alatt található (Tűzoltó utca és Thaly Kálmán utca sarok)

További részletek: http://mindentudas.hu/


]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-4/feed/ 0
MOL – Dialógus Konferencia – 2011 http://www.langesz.hu/2011/programok/mol-dialogus-konferencia-%e2%80%93-2011/ http://www.langesz.hu/2011/programok/mol-dialogus-konferencia-%e2%80%93-2011/#comments Tue, 01 Feb 2011 15:06:11 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64879

2011. február 21-én a MOL első alkalommal rendezi meg a Dialógus Konferenciát, mely esemény célja a hazai természettudományos középiskolai oktatás támogatása, fejlesztése. Azon természettudományok iránt elkötelezett középiskolai és egyetemi tanárok jelentkezését várjuk, akik válaszokat szeretnének kapni arra, hogy:

- hogyan tud a magyar természettudományos oktatás a nemzetközi élvonalba kerülni;

- hogyan tudnák a gazdasági szféra szereplői és a szakmai szövetségek a természettudományos középiskolai (egyetemi) oktatás népszerűségét növelni;

- mit tesz a MOL-csoport azért, hogy vonzóbbá váljanak a természettudományok;

illetve, akik aktívan részt vennének a válaszok megtalálásában kiscsoportos workshop keretein belül. A délután folyamán a munkacsoportok másfél órában dolgozzák ki javaslataikat, majd összegezve a többi résztvevővel is megosztják azokat.

További információk: http://www.mol.hu/hu/a_molrol/tarsadalmi_szerepvallalas/egyuttmukodeseink/gyermekek_es_oktatas/dialogus_konferencia/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/mol-dialogus-konferencia-%e2%80%93-2011/feed/ 0
TEDxDanubia 2011 – A képzelet ereje http://www.langesz.hu/2011/programok/tedxdanubia-2011-%e2%80%93-a-kepzelet-ereje/ http://www.langesz.hu/2011/programok/tedxdanubia-2011-%e2%80%93-a-kepzelet-ereje/#comments Tue, 01 Feb 2011 13:45:36 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64865

Célunk, hogy felfedezzük és megtapasztaljuk a képzelet erejét, hogy választ találjunk arra, mi is a képzelet, hogyan működik, miért olyan fontos és hasznos számunkra… Azonban itt nem állhatunk meg! Ha a képzelet világának felfedezéséről beszélünk, akkor lássuk azt a gyakorlatban: lényeges és érdekes minden, amihez kell és fontos a képzelet ereje, az élet bármely területéről is legyen szó. Hiszen képzelet nélkül nincs művészet, nincs tudomány és nincs innováció. Nem léphetünk be az apró, a hatalmas vagy a rejtett birodalmaiba. Képzelet nélkül nincs empátia. Nem tudhatjuk, nem érezhetjük, milyen lehet a sajátunktól bármilyen módon eltérő realitás. Képzelet nélkül az alkotás és a megújulás sem lehetséges, hiszen a képzelet kell ahhoz, hogy túllépjünk azon, ami és ahogy már van. Képzelet kell a vízióhoz és képzelet kell az összefüggések felismeréséhez is. Képzelet nélkül nincs remény és nincs olyan élet, melyet érdemes lenne élni… A TEDxDanubia 2011 kalandos intellektuális és érzelmi utazásra invitálja résztvevőit öt egymást követő felvonáson keresztül.

További részletek: http://www.tedxdanubia.com/hu-HU/rendezveny/TEDxDanubia_201103__.aspx

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/tedxdanubia-2011-%e2%80%93-a-kepzelet-ereje/feed/ 0
Nyitott Egyetem http://www.langesz.hu/2011/programok/nyitott-egyetem/ http://www.langesz.hu/2011/programok/nyitott-egyetem/#comments Mon, 31 Jan 2011 09:57:20 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64820

Ismét indul a Pécsi Nyitott Egyetem előadás sorozata.

Ha szeretné ismereteit minél szélesebb körben bővíteni, minden hónap első keddjén részt vehet egy ismeretterjesztő előadáson!

A programról röviden:

A Nyitott Egyetem egy olyan oktatási-ismeretterjesztő sorozat, amely az egyetemen oktató tanárok széles körben érdeklődésre számot tartó kutatásainak, kísérleteinek bemutatását, izgalmas témájú, közérthető formában megtartott előadásait rögzíti. Egy-egy előadás időtartama 25 perc. A felvételek a korszerű digitális technika alkalmazásával készülnek, diagramok, ábrák, mozgóképsorok stb. színesítik a félórás előadásokat.
A Nyitott Egyetem az egyetem tudományos-oktatási struktúráját követi, több tudományterületről is készülnek filmek: bölcsészettudományok, természettudományok, orvostudományok, jog, közgazdaságtan, műszaki tudományok, neveléstudomány, művészetek stb.

Kinek szól?

Az előadások és a kísérő modulok azon célcsoportok tagjai számára készülnek elsősorban, akik nem diplomaszerzésre törekednek, viszont örömmel fogadnák ismereteik bővítését, vagy új ismeretek megszerzését, amennyiben az egyszerűen és akár otthon is megvalósítható, viszont színvonalas és korszerű tudást biztosít.

Legközelebbi alkalom: 2011. június 7.

Dr. Bachmann Bálint – Új utakon az építészet

Cím: Pécsi Tudományegyetem Vargha Damján Konferenciaterem (Ifjúság útja 6.)

További részletek: http://www.nyitottegyetem.pte.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/nyitott-egyetem/feed/ 0
Mindentudás Egyeteme http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-3/ http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-3/#comments Mon, 31 Jan 2011 09:23:51 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64796

Hartai Éva a Miskolci Egyetem Ásványtani-Földtani Intézetének docense

Meddig ér a takarónk? – A Föld ásványi nyersanyagtartalékairól

A földkéregben előforduló ásványi nyersanyagok nélkülözhetetlenek az emberi lét fenntartásához, a gazdaság, az ipar alapvető igényeinek kielégítéséhez. Napjaink egyik kiemelkedő, globális léptékű gazdasági-politikai kérdése, hogy a rendelkezésre álló nyersanyagkészletek fenntartható módon kielégítik-e az egyre növekvő társadalmi igényeket. Az előadás erre próbál választ adni, illetve kitér arra is, hogy a robbanásszerűen fejlődő, korszerű technológiákhoz rendelkezésre állnak-e a szükséges nyersanyagok.

Időpont: 2011.02.01.kedd, 18:00 óra

Helyszín: Miskolci Egyetem
3515 Miskolc-Egyetemváros, XXXVII. előadó (Zambó terem)· A/3 – A/4 épületek között

További részletek: http://mindentudas.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme-3/feed/ 0
Mindentudás Egyeteme http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme/ http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme/#comments Mon, 31 Jan 2011 08:44:38 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64768

Acsády László, biológus, az MTA doktora

„Álmában csönget…”? – Az agy működése alvás közben


Életünk egyharmadát alvással töltjük. Minden harmadik ember alvászavarral küzd, ami jelentősen befolyásolja szellemi, érzelmi állapotát. Az alvás valódi értelmét mégsem ismerjük. Az újabb eredmények szerint az alvás aktív, magas fokon szervezett idegrendszeri tevékenység, mely szoros kapcsolatban van az alvást megelőző ébrenléttel. Az alvás neurobiológiájának megismerése közelebb visz magunk és az agy működésének megismeréséhez.

Időpont: 2011.01.28. péntek, 19:30

Helyszín: Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Szent-Györgyi Albert előadóterme, amely a Budapest, IX. Tűzoltó utca 37-47. szám alatt található (Tűzoltó utca és Thaly Kálmán utca sarok)

További részletek: http://mindentudas.hu/

]]>
http://www.langesz.hu/2011/programok/mindentudas-egyeteme/feed/ 0
Egy kis esti fizika http://www.langesz.hu/2010/programok/egy-kis-esti-fizika/ http://www.langesz.hu/2010/programok/egy-kis-esti-fizika/#comments Thu, 16 Dec 2010 10:32:19 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64605 Ki emlékszik már a Televízió Előtti Időkre? Amikor, még alig ötven-hatvan évvel ezelőtt is, a hosszú téli estéken együtt ült a család, és – hiszik, vagy nem – beszélgettek. Beszélgettek az élet dolgairól, a munkájukról, a régmúlt időkről, vagy arról hogy mit is olvastak. A sápadt lámpafénynél, csendes pipaszó mellett az idősebbel elmondták, hogy milyen volt az élet, a technika, a közlekedés az ő fiatal korukban (ma már száz éve ennek), milyenek voltak a mozdonyok, az első autók, az akkor új villanyvilágítás. Az unokák tágra nyílt szemmel hallgatták nagyapjuk beszédét és – észre sem vették – tanultak. Álmokat szőttek, hogy majd, ha megnőnek, milyen új technikai csodákat fognak feltalálni, talán még űrhajót is építenek majd, gondolkodó gépeket, és ki tudja még mit. Tudjuk, az álmok nagy részéből valóság lett. De még van miről álmodni. Ezért – talán egy kicsit a régi idők esti beszélgetéseitől ihletve – indulnak útjára “Kis esti fizika” címmel a következő évad keddi összejövetelei, hogy hallhassunk valamit a múlt csodáiról, a jelen kihívásairól, és álmodjunk arról, hogy milyen lesz a világ tíz, húsz, ötven év múlva. Mindenkit várnak ezekre a beszélgetésekre, fiatalokat, és kevésbé fiatalokat egyaránt.

Előadás-sorozat a Dominikánus Házban
(2010. Szeptember – 2011. Május)

További részletek:

http://physics.ttk.pte.hu/cikkek/egykisestifizika2010.shtml

http://pecsikult.hu/hu/events/type/pkk/category/informing

]]>
http://www.langesz.hu/2010/programok/egy-kis-esti-fizika/feed/ 0
Ünnepváró programok a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Múzeumában http://www.langesz.hu/2010/programok/unnepvaro-programok-a-magyar-muszaki-es-kozlekedesi-muzeum-elektrotechnikai-muzeumaban/ http://www.langesz.hu/2010/programok/unnepvaro-programok-a-magyar-muszaki-es-kozlekedesi-muzeum-elektrotechnikai-muzeumaban/#comments Thu, 16 Dec 2010 08:49:41 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64579

Vonat papírból, iránytű, ősfényképező készítése, izgalmas kísérletek és filmek az Elektrotechnikai Múzeum Ünnepváró programjában.

December 16, 17-én, csütörtökön és pénteken, valamint december 19-én vasárnap.


További részletek: http://www.emuzeum.hu/hu/hir/

]]>
http://www.langesz.hu/2010/programok/unnepvaro-programok-a-magyar-muszaki-es-kozlekedesi-muzeum-elektrotechnikai-muzeumaban/feed/ 0
Hagyományosan rendhagyó évbúcsúztató a Csodák Palotájában http://www.langesz.hu/2010/programok/hagyomanyosan-rendhagyo-evbucsuztato-a-csodak-palotajaban/ http://www.langesz.hu/2010/programok/hagyomanyosan-rendhagyo-evbucsuztato-a-csodak-palotajaban/#comments Wed, 15 Dec 2010 16:37:31 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64570 Szeretettel várnak mindenkit az  Öveges teremben 2010. december 30-án, ahol rendhagyó fizikaórákkal készülnek a Csodák Palotájában!

Az előadásokra nincs külön belépőjegy, azok a kiállításra megváltott jegyekkel látogathatóak.


Részletes program:

11.00: A hangok tudománya

sok zene – és egy kis fizika

Zene: Gryllus testvérek
Fizika: Härtlein Károly
Az előadás pontosan kezdődik, a későn érkezőket nem engedik be!


13.00 Mágia és tudomány

Molnár Gergely és Kiss Csaba

Együtt-hatók avagy fizika és bűvészet közös többszörösei: néhány trükk bizony lelepleződik a két showman segítségével.


15.00: A fizika sötét oldala, Science Show nem csak jediknek!

A Magyar Star Wars Klub és Korán Péter közös fellépése

- birodalmi induló szívószálon – séta a Hoth bolygón – nitrogénrakétával a Galaktikus Birodalomba – fénykard, fénycsövek és a Tesla transzformátor – a sithek támadása.

Látványos fizikai kísérletek, amelyek összecsengenek a Star Wars történetével…Ezen a délutánon nem csak a tudomány elevenedik meg, hanem a Film is.


17.00: Zsiros László Róbert: Szilveszteri különkiadás

A Szertár projekt (www.szertar.com) ötletgazdája, és egyben a Csodák
Palotája egyik előadója izgalmas kísérletei.


További információk: http://www.csodakpalotaja.hu/news/107/hagyomanyosan-rendhagyo-evbucsuztato-a-csodak-palotajaban

]]>
http://www.langesz.hu/2010/programok/hagyomanyosan-rendhagyo-evbucsuztato-a-csodak-palotajaban/feed/ 0
Erzsébetvárosi Reformpedagógiai Gimnázium http://www.langesz.hu/2010/tudomanynap/erzsebetvarosi-reformpedagogiai-gimnazium-2/ http://www.langesz.hu/2010/tudomanynap/erzsebetvarosi-reformpedagogiai-gimnazium-2/#comments Wed, 15 Dec 2010 10:24:42 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64548 Tudományos előadás

Az agy, a jutalom és a füves cigi

Dr. Katona István, tudományos főmunkatárs, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet

Szex, kromoszómák, szexkromoszómák

Dr. Hoffmann Gyula egyetemi docens, PTE TTK Biológiai Intézet

Az Univerzum sötét anyagáról

Dr. Gambár Katalin, Gábor Dénes Főiskola, Alap és Műszaki Tudományi Intézet


ShowYourScience

Kísérleti bemutató a nanotechnológia érdekes jelenségeiből

Pálmai Marcell és Rutkay Zsófia, MTA Kémiai Kutatóközpont munkatársai

Egyszerű kísérletek

Zsiros László Róbert, előadó, Csodák Palotája

Definity vetélkedő

Tedd próbára a kreativitásodat!


Csoportos pályaorientációs tanácsadás

Baranyi Zsóka – Pap Ildikó, Regionális Humán Program EgyesületPROGRAMISMERTETŐ

ELŐADÁSOK

Dr. Gambár Katalin, Gábor Dénes Főiskola, Alap és Műszaki Tudományi Intézet

Az univerzum sötét anyagáról:

Az Ősrobbanás elmélete nagyon sikeres volt számos probléma megoldására, és fontos tapasztalati megfigyelések igazolták a helyességét. Fizikusok kiszámolták a sebesség és a tömeg összefüggése alapján, hogy a Tiangulum galaxis 46 milliárd Nap tömegének felel meg. Ugyanakkor a fényessége alapján számolt tömege 7 milliárd Nap tömegének felel meg. Ebből következik, hogy 39 milliárd Nap tömegének megfelelő tömeget nem látunk. Ezt a láthatatlan tömeget nevezték el „SÖTÉT ANYAG”-nak. Azóta más galaxisokban is hasonló arányt kaptak. Kezdetben azt gondolták, hogy ez a láthatatlan anyag bolygókból, fekete lyukakból, és egyéb láthatatlan csillagászati objektumokból áll. Pontosabb mérések alapján ma már tudják, hogy ezek nem adhatják ezt a nagy tömegkülönbséget.

Dr. Hoffmann Gyula, egyetemi docens a PTE TTK Biológiai Intézet Genetikai és Molekuláris Biológiai Tanszékén. Oktatási területe a genetika, evolúció, fejlődésbiológia, kutatási területe pedig a Drosophila genetika, újabban baktériumgenetika.

A szex átszövi a körülöttünk lévő világot, és a tudatunkat. Most is valami nagyon szilárd kiindulási ponttól, Darwintól indulunk el, lefektetjük szexualitástól izzó alapelveit, amelyek elvezetnek annak levezetéséhez, hogy miért a legéletképesebbek élnek túl. Előbbi elvekkel a tarsolyában (legalábbis Neki) nem okozott nehézséget a látszólag életképességet csökkentő, sokszor szélsőséges jellegek, mint a pávafarok és a szarvasagancs létrejöttének megmagyarázása. Néhány szép példával szemléltetjük eszméjének, a szexuális szelekciónak (=nemi/ivari kiválasztódás) a működését. Szó lesz elefántfókákról, pávákról, talán más cifrálkodó lényekről. Ezt követően ugrunk néhány évtizedet, és a nemek kialakulásának kromoszómális, majd még néhány évtizedet, amikor molekuláris alapjait vizsgáljuk. Végül igazi különlegességekről lesz szó: teknőctarka és kalikó macskákról, és (néha pontosan) félig hím, félig nőstény egyedekről.

Dr. Katona István, tudományos főmunkatárs, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet

Előadásban szeretné bemutatni a középiskolás diákoknak, hogy az emberi agyban rejtőzik egy ősi belső jutalmazórendszer, amely a mindennapi életünk során szabályozza, hogy mi okoz boldogságot. Ezt a jutalmazórendszert olyan alapvető cselekedetek és érzések, mint például az evés, ivás és a szerelem kapcsolják be. Az előadás második részében bemutatja, hogy a kábítószerek hogyan utánozzák a belső jutalmazórendszer működését és milyen változásokat okoznak idegsejtjeink kapcsolataiban, amelyek ahhoz vezetnek, hogy soha többé nem érezzük magunkat boldognak a kábítószerek nélkül.


SHOWYOURSCIENCE

Zsíros László Róbert, Zsiros László Róbert a Csodák Palotája egyik előadója, aki szabadidejében is szívesen kísérletezik. Lassan három éve indította be a Szertár programot, amelyben az interneten tesz elérhetővé kísérletezős videókat. Ezek nagy részét bárki otthon is kipróbálhatja, hiszen többnyire egyszerű, hétköznapi tárgyak a videók főszereplői. Na és persze a humor sem hiányozhat! Így áll össze az oldal mottója: Tudomány. Ahogy tetszik. (www.szertar.com)

A kísérletes foglalkozás összeállítása során elsődleges cél, hogy a gyerekek megtapasztalhassák, milyen tudományos titkokat rejtenek az egyszerű hétköznapi tárgyak (például hogyan lehet hangot adni egy szívószállal, mi mindenre lehet használni egy léggömböt, vagy éppen hogyan lehet hasznosítani egy üdítős flakont, mielőtt végleg a kukába kerül). További szempont, hogy a kísérletek minél élményszerűbbek legyenek – ezzel is buzdítva a gyerekeket arra, hogy ők maguk is elvégezzék azokat, és kedvet kapjanak más jelenségek felkutatására is.

Kísérleti bemutató a nanotechnológia érdekes jelenségeiből az MTA Kémiai Kutatóközpont közreműködésével

A Kutatóközpont célja alapvető tudományos kutatások folytatása a funkcionális anyagok kémiájának főbb területein, különös tekintettel a kémiai szerkezet és a reaktivitás, valamint az anyagok jellemző tulajdonságai és élettani hatásuk közötti kapcsolatok felderítésére.

A nanotechnológiai kísérleti bemutató keretében a következő témákban végeznek kísérleteket Kémiai Kutatóközpont Nanokémiai és Katalízis Intézetének munkatársai: 1. 1.Emulziók típusának meghatározása, felületaktív anyagok szerepe; 2. Pórusos anyagok; 3. Optikai jelenségek; 4. Szolok stabilitása; 5. Víz peremszöge üveglapon.

Definity: gondolatébresztő társasjáték, ahol minden ötlet megoldás! A Definity szórakoztató, humoros és kimondottan kreatív játék a hétköznapok során alig használt szavakkal.


CSOPORTOS PÁLYAORIENTÁCIÓS FOGLALKOZÁS

A pályaorientációs foglalkozás célja: a pályatervezés tudatosítása, a foglalkozási szerep fontosságára való felhívás, önismeret fokozása és segítségnyújtás a megalapozott döntés szempontjainak összeállításában. Mindez játékos formában, diákok aktív, cselekvő részvételével történik. A foglalkozás egy olyan termet igényel, ahol a székeket körbe lehet helyezni, és egy tábla (jó ha van flipchart) is szükséges.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/tudomanynap/erzsebetvarosi-reformpedagogiai-gimnazium-2/feed/ 0
Jedlik Ányos Gimnázium http://www.langesz.hu/2010/tudomanynap/jedlik-anyos-gimnazium-2/ http://www.langesz.hu/2010/tudomanynap/jedlik-anyos-gimnazium-2/#comments Wed, 15 Dec 2010 10:12:34 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64524 Tudományos előadás

Idegsejthálózatok tündöklése és bukása: Mi áll az epilepsziás működészavar hátterében?

Dr. Maglóczky Zsófia, tudományos főmunkatárs, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet

Internetes bűnözés, internetes hadviselés

Gyányi Sándor, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem

Klímaváltozás – esély az energiaforradalomra

Varga Attila, pedagógiai szakértő, E.On EnergiaKaland

Szex, kromoszómák, szexkromoszómák

Dr. Hoffmann Gyula egyetemi docens, PTE TTK Biológiai Intézet

A szélenergia kérdése Magyarországon, avagy miért „nő” több szélerőmű tőlünk Nyugatra?

Pálosi Dániel, intézetigazgató, főiskolai docens, Gábor Dénes Főiskola Gazdaság- és Társadalomtudományi Intézet


ShowYourScience

Kísérleti bemutató a nanotechnológia érdekes jelenségeiből

Pálmai Marcell, Rutkay Zsófia és Szabó Tamás, MTA Kémiai Kutatóközpont munkatársai

Természet a képernyődön!

Informatikai szimuláció a természettudományos oktatás szolgálatában

Balassi Márton ELTE programtervező informatikus és Horváth Dávid BME-VIK mérnök informatikus hallgatók a Fiatal Tudósok Európai Versenyén, Lisszabonban I. helyezést értek el programjukkal

Felkészülés a 21. századi kutatói életpályára

Laki Balázs, PSAT, matematika-informatika szakterület


PROGRAMISMERTETŐ

ELŐADÁSOK

Balassi Márton ELTE programtervező informatikus és Horváth Dávid BME-VIK mérnök informatikus hallgatók a Fiatal Tudósok Európai Versenyén, Lisszabonban I. helyezést értek el programjukkal – aminek kapcsán köztársasági elnök úrtól személyesen vehettek át kitüntető díszoklevelet.

A számítógépes programjuk kidolgozásával nem újabb (sokadik) szemléltető eszközt szerettek volna nyújtani, vagyis olyan programot, amellyel legfeljebb a tanár játszik, hanem olyan eszközt, amelyet a tanulók használnak. Olyan programot terveztek, amelyet a tanulók élveznek, amely hasonlít azokra a játékokra, amelyeket már ismernek és használnak, amely egyszerű, felhasználóbarát és mégis sok lehetőséget ad és amely kérdések feltevésére ösztönzi a felhasználókat. Az is céljuk volt, hogy a program egyszerűbb felszereltség mellett, egy gépen, de akár hálózatban, vagy esetleg interaktív táblán vagy szavazógéppel kiegészítve is alkalmazható legyen. A program on‐line változatban is alkalmas lehet önálló tanulásra (választható problémákkal, segítő tanácsokkal, lehetséges paraméter‐kombinációkkal).

Dr. Hoffmann Gyula, egyetemi docens a PTE TTK Biológiai Intézet Genetikai és Molekuláris Biológiai Tanszékén. Oktatási területe a genetika, evolúció, fejlődésbiológia, kutatási területe pedig a Drosophila genetika, újabban baktériumgenetika.

Előadásán a következőkről lesz szó: Néha nem mindegy, hogy ki az apa és ki az anya: hogyan öröklődik a lepkék színe, a tyúkok kendermagossága és a muslincák szemszíne? A nemi kromoszómák természete. A genetikai és sejttani kutatás összekapcsolódása: egy későn érő hölgy és egy véletlen folytán tudományos pályára került úr elévülhetetlen érdemei egy új tudományág megszületésében. Ne csak a fekete macskákra figyeljünk az utcán!

Gyányi Sándor, PhD-hallgató a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. Kutatási területe az internetes terrorizmus, azon belül is az elosztott túlterheléses támadások (DDoS).

Az információs társadalom és az informatikai hálózatok fejlődésével párhuzamosan megjelentek a rosszindulatú személyek, szervezetek is a virtuális térben. Az egyre nagyobb mennyiségű, nyilvános hálózatra kötött számítógép egyre csábítóbb célpontot jelent sokak számára. Kénytelenek vagyunk megismerkedni olyan – eddig nem létező – fogalmakkal, mint a phishing, a spam, a botnetek vagy a DoS támadások. Az előadás megpróbál egy rövid áttekintést adni a mindenkit fenyegető veszélyekről, a szükséges óvintézkedésekről.

Dr. Maglóczky Zsófia tudományos főmunkatárs, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet

Előadása a következőképpen épül fel:

- Idegsejttípusok az emberi agyban

- idegsejt-felismerési gyakorlat, a bemutatott sejttípusokat kell képről/rajzról azonosítani

- Idegsejthálózatok működése, és összeomlása epilepsziában

- A Koros hálózati újraszerveződés szerkezeti ismérvei

Dr. Pálosi Dániel, közgazdász, a Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktora. Diplomáját a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen, míg doktori fokozatát a Kaposvári Egyetemen szerzete meg 2005-ben, illetve 2008-ban. A Gábor Dénes Főiskola Gazdaság- és Társadalomtudományi Intézetében 2008 óta tevékenykedik, kezdetben főiskolai adjunktusként, majd főiskolai docensként, és 2010 júliusától tölti be az intézetigazgatói megbízatását.

Az előadás a szélenergia magyarországi jelenlegi helyzetének bemutatásán túl keresi a választ arra a kérdésre, hogy míg egyes Európai Uniós országokban mérvadó szerepet tölt be a szélenergia az energiaellátás terén, addig Magyarországon miért marad csupán a háttérben. Az Európai Unió és Magyarország tekintetében is elérendő energiapolitikai célkitűzés a megújuló energiaforrások használati arányának folyamatos növelése, a kimerülő félben lévő fosszilis energiahordozók kiváltása, az energiafüggőség csökkentése és a versenyképesség megtartása érdekében. A Magyarország által vállalt kötelezettség részletezését, miszerint 2020-ra 13%-ra növeli a megújulók részarányát az összes energiafogyasztásából, a várhatóan ez év novemberére véglegesítésre kerülő Nemzeti Cselekvési Tervnek kell magában foglalnia. A végleges program tartalmazni fogja a magyar kormány által a szélenergiának szánt szerepét is, mely az utóbbi években nem volt komolynak mondható.

Varga Attila, pedagógiai szakértő, E.On EnergiaKaland

Az előadás a klímaváltozás és az energiatermelés összefüggéseit mutatja be az EnergiaKaland oktatási program segítségével.  Az emberiség előtt álló kihívások között talán a két legnagyobb az ember által okozott klímaváltozás elkerülése és a jövő energiaszükségletének biztosítása.  Mivel az emberi tevékenységek klímaváltoztató hatásáért nagymértékben felelős az energiatermelés, ezért az energiatermelés átalakítása, az energiaforradalom mind a két kihívásra adott válasz egyik legfontosabb eleme. Az előadás bemutatja milyen lehetőségeket tartogat az élet számos területén a természettudományos kutatás, a műszaki fejlesztés a fiatalok számára, ahhoz, hogy maguk is hozzájáruljanak az energiaforradalom megvalósításához.


SHOWYOURSCIENCE

Laki Balázs, programtervező informatikus (ELTE), alkalmazott közgazdaságtan és műszaki menedzser (BME) szakos hallgató, Eötvös collegista. Fő érdeklődési területe a matematika gyakorlati életben való hasznosítása (vízföldtan, majd az elméleti közgazdaságtan, a térinformatika és a mesterséges intelligencia kutatása). Többek között elnyerte az Oktatási és Kulturális Minisztérium Ifjúsági Bolyai-díját, többszörös díjazott a Magyar Innovációs Szövetség és a Kutató Diákok Országos Szövetségének Országos versenyein. 2009-ben elnyerte az Országos Tudományos Diákköri Tanács Pro Scientia aranyérmét, valamint ő képviselhette hazánkat a Nobel-díj átadási ünnepségén.

Jelenleg a BME Közgazdaságtan Tanszékén ágens-alapú programozással kapcsolatos modellezést is végez, mellyel egy hipotetikus gazdaság mikroszimulációs modelljét szeretné felállítani, melynek gyakorlati alkalmazhatósági lehetőségei is kiemelkedően jelentősek.

A foglalkozás rövid összefoglalása: Századunkban az emberiségnek számos krízissel kell szembenéznie mind környezetét, mind energiafelhasználását, mind gazdaságát tekintve. Az egyes tudományterületek képviselőinek igen nagy mérvű összefogására van szükség az egyes konkrét problémahalmazok megoldásakor és egymás munkájának kölcsönös elősegítésekor is. Utóbbiak nem triviális, újszerű eszközökkel és megoldásokkal gazdagíthatják az arra fogékony és nyitott kutató arzenálját. Milyen elvárásokat támaszt ez a helyzet a kutatókkal szemben? Hogyan készülhetünk már a középiskolában, egyetemen tudatosan erre? Hogyan szolgálhatja a matematika és az informatika a társtudományokat az ökológiától a közgazdaságtanig? Ilyen és hasonló kérdésekre szeretnék a hallgatósággal közösen választ keresni saját élményeimen és tapasztalataimon keresztül.

Kísérleti bemutató a nanotechnológia érdekes jelenségeiből az MTA Kémiai Kutatóközpont közreműködésével

A Kutatóközpont célja alapvető tudományos kutatások folytatása a funkcionális anyagok kémiájának főbb területein, különös tekintettel a kémiai szerkezet és a reaktivitás, valamint az anyagok jellemző tulajdonságai és élettani hatásuk közötti kapcsolatok felderítésére.

A nanotechnológiai kísérleti bemutató keretében a következő témákban végeznek kísérleteket Kémiai Kutatóközpont Nanokémiai és Katalízis Intézetének munkatársai: 1. 1.Emulziók típusának meghatározása, felületaktív anyagok szerepe; 2. Pórusos anyagok; 3. Optikai jelenségek; 4. Szolok stabilitása; 5. Víz peremszöge üveglapon.


]]>
http://www.langesz.hu/2010/tudomanynap/jedlik-anyos-gimnazium-2/feed/ 0
Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium http://www.langesz.hu/2010/tudomanynap/korosi-csoma-sandor-altalanos-iskola-es-gimnazium/ http://www.langesz.hu/2010/tudomanynap/korosi-csoma-sandor-altalanos-iskola-es-gimnazium/#comments Mon, 13 Dec 2010 12:14:23 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64517 Tudományos előadás

Agresszió: viselkedés, hormonok, és idegrendszer

Tóth Máté, Magatartásélettan és Stressz Kutatócsoport, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet

Én választom a pályám, vagy majd a pálya választ engem? avagy Mikor lehet jó egy pályaválasztás? – interaktív pályaorientációs előadás

Limpár Imre, Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ)

Eredetünk bizonyítékai genomunkban és a sziklákban

Dr. Hoffmann Gyula egyetemi docens, PTE TTK Biológiai Intézet

Honnan tudod, hogy Rómában?

Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes, egyetemi docens, oktatási rektorhelyettes

Nagy szénmolekulák kémiája és vizsgálata a csillagászatban

Dr. Nemes László, kémikus, emeritus tudományos tanácsadó, MTA Kémiai Kutatóközpont

Nanofizika es a benne rejlő lehetőségek

Vancsó Péter, MTA MFA Nanoszerkezetek Osztály

Filmvetítés

Filmvetítés és beszélgetés

Einstein befejezetlen szimfóniája c. film kapcsán

Rácz István, MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet munkatársa

ShowYourScience

Kísérleti bemutató a nanotechnológia érdekes jelenségeiből

Pálmai Marcell és Söptei Balázs, MTA Kémiai Kutatóközpont munkatársai

Felkészülés a 21. századi kutatói életpályára

Laki Balázs, PSAT, matematika-informatika szakterület

­­­­­­ H-labda

Homolya Tibor, 100 Csoda Kiállítás

Definity vetélkedő

Tedd próbára a kreativitásodat!

PROGRAMISMERTETŐ

ELŐADÁSOK

Dr. Hoffmann Gyula egyetemi docens a PTE TTK Biológiai Intézet Genetikai és Molekuláris Biológiai Tanszékén. Oktatási területe a genetika, evolúció, fejlődésbiológia, kutatási területe pedig a Drosophila genetika, újabban baktériumgenetika.

Előadásában többek között a következő kérdéseket járja körül: Meddig kell visszamennünk Földünk korában, míg a maiakhoz hasonló állatokat találunk? Hogyan tudjuk a génjeinkbe írt történetünket felhasználni ahhoz, hogy felvázoljuk a legyek és az emlősök közös ősét?

Limpár Imre, Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ)

Az előadás során különböző nézőpontokból lesz górcső alá vonva a pályaválasztás problematikája. A döntés nehézsége éppúgy szóba kerül, mint a pályaismeret mibenléte, vagy az önismeret fontossága, illetve a közvetlen és közvetett környezet hatásának sajátosságai.

Dr. Nemes László, kémikus, emeritus tudományos tanácsadó, MTA doktora, MTA Kémiai Kutatóközpont, a Kémiai Panoráma folyóirat szerkesztője. Specializációja a molekulaspektroszkópia, hobbija a csillagászat.

A fullerének egy új szénmódosulat molekulái, felfedezésük éppen 25 éve történt és ezért a felfedezők kémiai Nobel-díjat kaptak. Ez év júliusában csillagászok is megtalálták a C60 fullerénmolekulát a világűrben, és azóta intenzív kutatás folyik további fullerének további csillagászati objektumban való megtalálására. Ezek az eredmények egyre pontosabb információt nyújtanak a szén csillagászati kémiájáról, aminek földi jelentősége, hogy más szerkezetű bonyolult széntartalmú molekulák is találhatók a világűr objektumaiban, ezek az élet előfutárai lehettek Földünkön is.

Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes, a  Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A honvédelmi miniszter 2003-ban, szolgálati érdekből tartós külszolgálatra vezényelte a római NATO Védelmi Akadémiára, a szövetség stratégiai szintű oktatási intézményébe fakultástanácsadónak. A Rómában töltött három és fél év alatt rengeteg ismeretet és tapasztalatot szerezett, egyrészt a NATO belső életéről, a követelményekről és elvárásokról, másrészt a tőlünk sok mindenben különböző olasz kultúra, társadalom és közélet sajátosságairól, a mindennapi élet nehézségeiről. Megtapasztalta, hogy milyen nehézséget jelent egy nem angol vagy francia anyanyelvűnek a NATO-ban dolgozni, mivel kell napról-napra megküzdeni egy olyan országban, ahol a mindennapos ügyek intézése során csak olaszul beszélő emberekkel kell valahogyan szót érteni.

Tóth Máté, Magatartásélettan és Stressz Kutatócsoport, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet

Statisztikai tény, hogy azok, akiket gyermekkorukban bántalmaztak, felnőttként agresszívebbek az átlagnál. Az agresszív szülő traumatizálja gyermekét, aki a trauma hatására maga is agresszív lesz, amikor felnő. (Az összefüggés azonban csak statisztikai, ami azt jelenti, hogy szép számmal akadnak kivételek is: kiváló és békés emberek tudnak felnőni a legvadabb körülmények között.) Az agresszió biológiai és szociális okai egymással kölcsönhatásban határozzák meg az agresszivitást. A felfedezés nóvuma tehát az volt, hogy a szociális és biológiai faktorok összefonódnak, vagyis egy társadalmilag hátrányos helyzet egy biokémiai folyamat partnerévé válik a személyiség eltorzításában.

Vancsó Péter, MTA MFA Nanoszerkezetek Osztály

A tudomány napjainkban lép be a nanoméretű rendszerek világába. Az előadás folyamán a diákok rövid ízelítőt kaphatnak a nanotechnológia kutatások eredményeiről, illetve ezek felhasználásáról a mindennapi életben. Az előadásban bemutatásra kerül a Web-Schrödinger nevű szimulációs program, melynek segítségével a diákok szemléletesebb képet kaphatnak a nano méretű rendszerekben lejátszódó fizikai jelenségekről.

SHOWYOURSCIENCE

Homolya Tibor munkái a játék körül forognak. H-labda nevű találmányának lelke a labdacsapda, amely egy 16 szög alakú lefordított csonka gúla. A golf és a foci ötvözetéből jött létre az új sport, amelyhez Homolya Tibor külön szabálykönyvet is készített.

Laki Balázs, programtervező informatikus (ELTE), alkalmazott közgazdaságtan és műszaki menedzser (BME) szakos hallgató, Eötvös collegista. Fő érdeklődési területe a matematika gyakorlati életben való hasznosítása (vízföldtan, majd az elméleti közgazdaságtan, a térinformatika és a mesterséges intelligencia kutatása). Többek között elnyerte az Oktatási és Kulturális Minisztérium Ifjúsági Bolyai-díját, többszörös díjazott a Magyar Innovációs Szövetség és a Kutató Diákok Országos Szövetségének Országos versenyein. 2009-ben elnyerte az Országos Tudományos Diákköri Tanács Pro Scientia aranyérmét, valamint ő képviselhette hazánkat a Nobel-díj átadási ünnepségén.

Jelenleg a BME Közgazdaságtan Tanszékén ágens-alapú programozással kapcsolatos modellezést is végez, mellyel egy hipotetikus gazdaság mikroszimulációs modelljét szeretné felállítani, melynek gyakorlati alkalmazhatósági lehetőségei is kiemelkedően jelentősek.

A foglalkozás rövid összefoglalása: Századunkban az emberiségnek számos krízissel kell szembenéznie mind környezetét, mind energiafelhasználását, mind gazdaságát tekintve. Az egyes tudományterületek képviselőinek igen nagy mérvű összefogására van szükség az egyes konkrét problémahalmazok megoldásakor és egymás munkájának kölcsönös elősegítésekor is. Utóbbiak nem triviális, újszerű eszközökkel és megoldásokkal gazdagíthatják az arra fogékony és nyitott kutató arzenálját. Milyen elvárásokat támaszt ez a helyzet a kutatókkal szemben? Hogyan készülhetünk már a középiskolában, egyetemen tudatosan erre? Hogyan szolgálhatja a matematika és az informatika a társtudományokat az ökológiától a közgazdaságtanig? Ilyen és hasonló kérdésekre szeretnék a hallgatósággal közösen választ keresni saját élményeimen és tapasztalataimon keresztül.

Kísérleti bemutató a nanotechnológia érdekes jelenségeiből az MTA Kémiai Kutatóközpont közreműködésével

A Kutatóközpont célja alapvető tudományos kutatások folytatása a funkcionális anyagok kémiájának főbb területein, különös tekintettel a kémiai szerkezet és a reaktivitás, valamint az anyagok jellemző tulajdonságai és élettani hatásuk közötti kapcsolatok felderítésére.

A nanotechnológiai kísérleti bemutató keretében a következő témákban végeznek kísérleteket Kémiai Kutatóközpont Nanokémiai és Katalízis Intézetének munkatársai: 1. 1.Emulziók típusának meghatározása, felületaktív anyagok szerepe; 2. Pórusos anyagok; 3. Optikai jelenségek; 4. Szolok stabilitása; 5. Víz peremszöge üveglapon.

FILMVETÍTÉS és beszélgetés az alkotóval

Einstein befejezetlen szimfóniájaRácz István, MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet munkatársa: „Elméleti kutatást végző szakemberként különleges kihívással kellett szembenéznem a film készítésekor. Arra kértek fel, hogy az általános relativitáselméletről készítsek tudományos ismeretterjesztő filmet. A bevezető részt valóban arra próbáltam felhasználni, hogy az általános relativitáselmélet “az Einstein-féle gravitációelmélet” néhány alapgondolatát mutassam be, illetve Einstein teóriáját elhelyezzem az ismert gravitációelméletek sorában. Amikor meg kellett fogalmaznom az általános relativitáselmélet legérdekesebb problémáját, rögtön a gravitációs hullámok detektálására irányuló erőfeszítések jutottak eszembe. A fejlesztéseken dolgozó kollégák munkáját közelebbről megismerve azután láttam, hogy a film “megfelelő elméleti alapozással” azt is megmutathatja, milyen óriási technikai újítások, különleges megoldások eredményeként jöhettek létre azok a hihetetlenül pontos műszerek, amelyekhez foghatót az ember eddig még nem épített.”


Definity: gondolatébresztő társasjáték, ahol minden ötlet megoldás! A Definity szórakoztató, humoros és kimondottan kreatív játék a hétköznapok során alig használt szavakkal.


]]>
http://www.langesz.hu/2010/tudomanynap/korosi-csoma-sandor-altalanos-iskola-es-gimnazium/feed/ 0
A sebesült Görgey http://www.langesz.hu/2010/programok/a-sebesult-gorgey/ http://www.langesz.hu/2010/programok/a-sebesult-gorgey/#comments Fri, 10 Dec 2010 16:20:24 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64486 (Időszaki Kiállítás – 2010. dec. 3. / 2011. okt. 2.)

A kiállítás az 1848/49-es forradalom egy kevéssé ismert eseményét jeleníti meg. A fővezér, Görgey Artúr tábornok, az 1849. július 2-án a Komárom térségében életveszélyes fejsérülést szenvedett. Egy felrobbanó gránát szilánkja 12 cm hosszan felszakította fejbőrét, és több ponton átszakította koponyacsontját.

Kik és hogyan kezelték a tábornokot? Mit tudott tenni az orvostudomány a modern bakteriológia előtti korszakban, az antiszeptikus vagy aszeptikus műtétvezetés, és különösen az antibiotikumok előtti időkben egy nyitott koponyacsont sérülést elszenvedett beteggel? Milyen eszközök álltak a 19. századi orvosok rendelkezésére?

További információk: http://www.semmelweis.museum.hu/muzeum/kiallitasok/gorgey/index.html


]]>
http://www.langesz.hu/2010/programok/a-sebesult-gorgey/feed/ 0
Interaktív egyiptomi kiállítás: Ramszesz – az ásatás http://www.langesz.hu/2010/programok/interaktiv-egyiptomi-kiallitas-ramszesz-%e2%80%93-az-asatas/ http://www.langesz.hu/2010/programok/interaktiv-egyiptomi-kiallitas-ramszesz-%e2%80%93-az-asatas/#comments Fri, 10 Dec 2010 15:49:11 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64477 2010. október 3-ától 2011. február 28-ig látható a RAMSZESZ – az ásatás interaktív egyiptomi kiállítás a WAX Kultúrgyárban. Az egyedülálló tárlat egy elképzelt ásatást mutat be, melyben II. Ramszesz egyik templomának és a fáraó sírkamrájának rekonstrukcióját láthatja az érdeklődő közönség.

A kiállítás ismeretterjesztő jellegét hangsúlyozzák, és az élménytanulást segítik elő a csoportok számára szervezett tárlatvezetések, interaktív, a tananyagba beilleszthető múzeumpedagógiai foglalkozások.

További információ: http://www.ramszeszazasatas.hu/

Forrás: http://minok.hu/interaktiv-egyiptomi-kiallitas-ramszesz-az-asatas/

]]>
http://www.langesz.hu/2010/programok/interaktiv-egyiptomi-kiallitas-ramszesz-%e2%80%93-az-asatas/feed/ 0
Madách Imre Gimnázium http://www.langesz.hu/2010/tudomanynap/madach-imre-gimnazium/ http://www.langesz.hu/2010/tudomanynap/madach-imre-gimnazium/#comments Thu, 11 Nov 2010 13:29:14 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64471 Tudományos előadás

A hangok fizikája – hangelemzés

Dr. Almási Gábor egyetemi docens, PTE TTK Fizika Intézet

Eredetünk bizonyítékai genomunkban és a sziklákban

Dr. Hoffmann Gyula egyetemi docens, PTE TTK Biológiai Intézet

Idegsejthálózatok tündöklése és bukása: Mi áll az epilepsziás működészavar hátterében?

Dr. Maglóczky Zsófia, tudományos főmunkatárs, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet

Honnan tudod, hogy Rómában?

Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes, egyetemi docens, oktatási rektorhelyettes, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem

Környezet – Energia – energiatudatosság

Dr. Havas Péter, E.On EnergiaKaland oktató


Filmvetítés

Filmvetítés és beszélgetés

Koltay Erika rendező: Magyarország védett növényei


Show Your Science!

Kísérleti bemutató a nanotechnológia érdekes jelenségeiből

Szabó Tamás és Berényi Szilvi,  MTA Kémiai Kutatóközpont munkatársai

KutDiák – Felkészülés a 21. századi kutatói életpályára

Bánszky Noémi, Kutató Diákok Országos Szövetsége

Bevezetés a gömbi geometriába

Burian Hana, középiskolai matematika tanár

Leonar3Do – virtuális valóság mindenkinek

Rátai Dániel feltaláló, 3D for All Computing Development Ltd.


PROGRAMISMERTETŐ

ELŐADÁSOK

Dr. Almási Gábor, tanszékvezető egyetemi docens a PTE TTK Fizikai Intézet Fizikai Informatika Tanszékén fizikai és informatikai tárgyakat oktat. Kutatási területe az intézet legfontosabb témájába illeszkedik: THz-es fényforrások vizsgálata.

Az előadás során a különböző eredetű hangok összetételének vizsgálata alapján osztályozzák a hangokat. Példaként megvizsgálják a különböző környezeti zajokat, a hangszerek hangját, az élővilágban előforduló hangokat, az emberi hangot. A hangok elemzését matematikai módszerek alkamazásával, számítógépes programok segítségével végezik.

Dr. Havas Péter, pedagógiai szakpszichológus, környezeti neveléssel foglalkozik több évtizede, a KÖRLÁNC Országos Környezeti Nevelési Egyesület tiszteletbeli elnöke és az E.ON Hungária külső szakértő tanácsadója, az EnergiaKaland program oktatója.

Az előadás áttekinti az energiatermelés és fogyasztás környezeti vonatkozásait, kiemelten a széndioxid kibocsájtás hatását a légkörre. Bemutatásra kerül az EnergiaKaland című oktatóprogram, amelynek célja a hétköznapi energiatudatosságra nevelés. Az EnergiaKaland egy multimédiás pedagógiai program, amely ingyenesen elérhető iskolák, tanulók és más érdeklődők számára.

Dr. Hoffmann Gyula egyetemi docens a PTE TTK Biológiai Intézet Genetikai és Molekuláris Biológiai Tanszékén. Oktatási területe a genetika, evolúció, fejlődésbiológia, kutatási területe pedig a Drosophila genetika, újabban baktériumgenetika.

Előadásában többek között a következő kérdéseket járja körül: Meddig kell visszamennünk Földünk korában, míg a maiakhoz hasonló állatokat találunk? Hogyan tudjuk a génjeinkbe írt történetünket felhasználni ahhoz, hogy felvázoljuk a legyek és az emlősök közös ősét?

Dr. Maglóczky Zsófia tudományos főmunkatárs, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet

Előadása a következőképpen épül fel:

- Idegsejttípusok az emberi agyban

- idegsejt-felismerési gyakorlat, a bemutatott sejttípusokat kell képről/rajzról azonosítani

- Idegsejthálózatok működése, és összeomlása epilepsziában

- A Koros hálózati újraszerveződés szerkezeti ismérvei

Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes, a  Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A honvédelmi miniszter 2003-ban, szolgálati érdekből tartós külszolgálatra vezényelte a római NATO Védelmi Akadémiára, a szövetség stratégiai szintű oktatási intézményébe fakultástanácsadónak. A Rómában töltött három és fél év alatt rengeteg ismeretet és tapasztalatot szerezett, egyrészt a NATO belső életéről, a követelményekről és elvárásokról, másrészt a tőlünk sok mindenben különböző olasz kultúra, társadalom és közélet sajátosságairól, a mindennapi élet nehézségeiről. Megtapasztalta, hogy milyen nehézséget jelent egy nem angol vagy francia anyanyelvűnek a NATO-ban dolgozni, mivel kell napról-napra megküzdeni egy olyan országban, ahol a mindennapos ügyek intézése során csak olaszul beszélő emberekkel kell valahogyan szót érteni.


SHOWYOURSCIENCE

Burian Hana, egyetemi tanulmányait gépészmérnökként folytatta, jelenleg középiskolai matematika tanárként dolgozik Budapesten

Bevezetés a gömbi geometriába interaktív foglalkozás:

Medve úr elindul hazulról, és 100 kilométert vándorol dél felé. Pihen egy sort, azután megfordul nyugat felé, és megy egyenesen előre újabb 100 kilométert. Majd újra megfordul, és észak felé indul. Egy idő után meglepetten látja, hogy hazaért. Milyen színű a medve? A megoldás függ a felülettől, amelyen vizsgálódunk. Nemcsak az iskolában megszokott síkon, hanem a gömbön is felépíthetünk értelmes geometriai rendszert. Vajon a síkon tanult tételek a gömbi geometriában is érvényesek? Az előadás során a sík és a gömb geometriáját állítjuk szembe interaktív módon, egy rajzgömb-készlet segítségével.


Bánszky Noémi, az ELTE-BGGYK (pszichopedagógia) harmadéves hallgatója. A KutDiákkal 15 évesen került kapcsolatba, akkoriban a lovak rendellenes sztereotip viselkedésmintáival foglalkozott. Ma kutatómunkái során leginkább a pszichológiához kapcsolódnak. Fő kutatási területe jelenleg a ritka szindrómával élő személyek vizsgálata. A kutatómunka hatékonyabbá tételéhez saját kutatócsoportot alapított, melynek célkitűzése, a ritka szindrómák megismerése, interdiszciplináris módon való megközelítés által.

A Kutató Diákok Mozgalma működésének, tevékenységének ismertetése, ezt követően az előadó bepillantást enged a saját szakterületében rejlő kutatási, érvényesülési lehetőségekbe is.

KutDiák: 1996-ban egy olyan rendhagyó kezdeményezés indult el az országban, amely tehetséges középiskolás diákok számára biztosít kutatási lehetőséget a legjobb hazai kutatóhelyeken. Főbb rendezvények: TUDOK, Kutdiák – Esszé pályázat, Poszterverseny, Fotó pályázat, és a Kutató Diákok Országos Konferenciája. Legtehetségesebb diákjaink 2002 óta részt vehetnek a Nobel-díj kiosztáson. Nálunk megtalálod a helyed!

Rátai Dániel feltaláló, találmánya, a Leonar3Do, a világ első komplett virtuális valóság terméke, amely a közönséges személyi számítógépet interaktív 3DVR konfigurációvá egészíti ki.

A Leonar3Do a világ első komplett és komplex asztali 3DVR-berendezése. A virtuális valóság legfőbb és leghasznosabb jellemzője, hogy a megjelenített virtuális objektum a fejmozgásomtól függetlenül ott áll meg a térben, ahova elhelyeztem, és ott helyben valóságos tárgyként tudok bánni vele, tehát valós térben és időben mozgathatom, alakíthatom, színezhetem, szétszedhetem, leejthetem stb., mintha valóságos tárgyakkal lenne dolgom.

Kísérleti bemutató a nanotechnológia érdekes jelenségeiből az MTA Kémiai Kutatóközpont közreműködésével

A Kutatóközpont célja alapvető tudományos kutatások folytatása a funkcionális anyagok kémiájának főbb területein, különös tekintettel a kémiai szerkezet és a reaktivitás, valamint az anyagok jellemző tulajdonságai és élettani hatásuk közötti kapcsolatok felderítésére.

A nanotechnológiai kísérleti bemutató keretében a következő témákban végeznek kísérleteket Kémiai Kutatóközpont Nanokémiai és Katalízis Intézetének munkatársai: 1. 1.Emulziók típusának meghatározása, felületaktív anyagok szerepe; 2. Pórusos anyagok; 3. Optikai jelenségek; 4. Szolok stabilitása; 5. Víz peremszöge üveglapon.


FILMVETÍTÉS és beszélgetés az alkotóval

Magyarország védett növényei – egy filmösszeállítást láthatunk a védett növényekről, melynek kapcsán a rendező beszél a természetfilmezés szépségeiről, nehézségeiről is. Koltay Erika több mint 20 éve foglalkozik filmezéssel. Az ELTE-n végzett biológia és néprajz szakon. Kutatási területe az etnobotanika, népi orvoslás. Filmjeiben természetvédelemmel, aktuális társadalmi problémákkal foglalkozik.


]]>
http://www.langesz.hu/2010/tudomanynap/madach-imre-gimnazium/feed/ 0
Csillagászati Hónap 2010 http://www.langesz.hu/2010/programok/csillagaszati-honap-2010/ http://www.langesz.hu/2010/programok/csillagaszati-honap-2010/#comments Tue, 26 Oct 2010 13:50:23 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64459 A csillagászat nemzetközi éve elmúltával sem maradunk előadássorozat nélkül.
Idén négy alkalommal találkozhatnak az érdeklődők a csillagászat és az űrkutatás régi és legújabb eredményeivel az MCSE Esztergomi Helyi Csoport szervezésében.

Program:

November 10. (szerda)
Exobolygóvadászat
Előadó: Kiss László csillagász

November 17. (szerda)
A jövő űrhajói
Előadó: Zsombok Gábor amatőrcsillagász

November 24. (szerda)
A Föld nővére, a Vénusz
Előadó: Nagy László szakkörvezető

December 1. (szerda)
A magyarok csillagos ege
Előadó: Mécs Miklós ny. szakkörvezető

Az előadások délután 6-kor kezdődnek.

További információk:

http://esztergom.mcse.hu/rendezvenyek/csillagaszati_honap_2010.html

]]>
http://www.langesz.hu/2010/programok/csillagaszati-honap-2010/feed/ 0
Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium http://www.langesz.hu/2010/tudomanynap/benko-istvan-reformatus-altalanos-iskola-es-gimnazium-2/ http://www.langesz.hu/2010/tudomanynap/benko-istvan-reformatus-altalanos-iskola-es-gimnazium-2/#comments Thu, 28 Oct 2010 09:56:33 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64464 Tudományos előadás


A hangok fizikája – hangelemzés

Dr. Almási Gábor egyetemi docens, PTE TTK Fizika Intézet

Eredetünk bizonyítékai genomunkban és a sziklákban

Dr. Hoffmann Gyula egyetemi docens, PTE TTK Biológiai Intézet

Idegsejthálózatok tündöklése és bukása: Mi áll az epilepsziás működészavar hátterében?

Dr. Maglóczky Zsófia, tudományos főmunkatárs, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet


Filmvetítés

Filmvetítés és beszélgetés

Koltay Erika rendező: Magyarország védett növényei


Show Your Science!

Kísérleti bemutató a nanotechnológia érdekes jelenségeiből

Berényi Szilvia és Szabó Tamás,  MTA Kémiai Kutatóközpont munkatársai


KutDiák – Felkészülés a 21. századi kutatói életpályára

Hajas Ádám, Kutató Diákok Országos Szövetsége

Bevezetés a gömbi geometriába

Burian Hana, középiskolai matematika tanár

Leonar3Do – virtuális valóság mindenkinek

Rátai Dániel feltaláló, 3D for All Computing Development Ltd.

Definity vetélkedő

Tedd próbára a kreativitásodat!PROGRAMISMERTETŐ

ELŐADÁSOK

Dr. Almási Gábor, tanszékvezető egyetemi docens a PTE TTK Fizikai Intézet Fizikai Informatika Tanszékén fizikai és informatikai tárgyakat oktat. Kutatási területe az intézet legfontosabb témájába illeszkedik: THz-es fényforrások vizsgálata.

Az előadás során a különböző eredetű hangok összetételének vizsgálata alapján osztályozzák a hangokat. Példaként megvizsgálják a különböző környezeti zajokat, a hangszerek hangját, az élővilágban előforduló hangokat, az emberi hangot. A hangok elemzését matematikai módszerek alkamazásával, számítógépes programok segítségével végezik.

Dr. Hoffmann Gyula egyetemi docens a PTE TTK Biológiai Intézet Genetikai és Molekuláris Biológiai Tanszékén. Oktatási területe a genetika, evolúció, fejlődésbiológia, kutatási területe pedig a Drosophila genetika, újabban baktériumgenetika.

Előadásában többek között a következő kérdéseket járja körül: Meddig kell visszamennünk Földünk korában, míg a maiakhoz hasonló állatokat találunk? Hogyan tudjuk a génjeinkbe írt történetünket felhasználni ahhoz, hogy felvázoljuk a legyek és az emlősök közös ősét?

Dr. Maglóczky Zsófia tudományos főmunkatárs, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet

Előadása a következőképpen épül fel:

- Idegsejttípusok az emberi agyban

- idegsejt-felismerési gyakorlat, a bemutatott sejttípusokat kell képről/rajzról azonosítani

- Idegsejthálózatok működése, és összeomlása epilepsziában

- A Koros hálózati újraszerveződés szerkezeti ismérvei


SHOWYOURSCIENCE

Burian Hana, egyetemi tanulmányait gépészmérnökként folytatta, jelenleg középiskolai matematika tanárként dolgozik Budapesten

Bevezetés a gömbi geometriába:

Medve úr elindul hazulról, és 100 kilométert vándorol dél felé. Pihen egy sort, azután megfordul nyugat felé, és megy egyenesen előre újabb 100 kilométert. Majd újra megfordul, és észak felé indul. Egy idő után meglepetten látja, hogy hazaért. Milyen színű a medve? A megoldás függ a felülettől, amelyen vizsgálódunk. Nemcsak az iskolában megszokott síkon, hanem a gömbön is felépíthetünk értelmes geometriai rendszert. Vajon a síkon tanult tételek a gömbi geometriában is érvényesek? Az előadás során a sík és a gömb geometriáját állítjuk szembe interaktív módon, egy rajzgömb-készlet segítségével.

Hajas Ádám A Kutató Diákok Országos Szövetségének Kommunikációs Tagozatvezetője, Projektfelelőse

2009-ben a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban érettségizett, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc II. éves nappali tagozatos, a Szegedi Tudományegyetem Környezettan BSc I. éves levelező tagozatos hallgatója. Kutató diákként a 2008/2009-es tanévben a mátészalkai regionális konferencia I. helyezettjeként jutott tovább a pannonhalmi IX. TUDOK-ra, ahol elnyerte a Földtan-őslénytan szekció Első díját. Részt vett az I. és a II. KutDiák Tudományos Poszterversenyen, utóbbi Nagy díjasa.  Elismeréseként elsők között hívták meg a XIII. káptalanfüredi Kutatótáborba és a Kutató Diákok Országos Szövetségének rendes tagjává avatták, ezután került szorosabb kapcsolatba a KutMagazinnal. Kutató diákként  még számos kiemelkedő elismerésben részesült országos és nemzetközi szinteken is. Fő érdeklődési területei a természettudományok (geológia-ökológia-paleontológia). Elkötelezett környezet és természetvédelmi kutatóként, számtalan más megmérettetésen is eredményesen szerepel, az ÁNTSZ Egészség Világnapja-Klímaváltozás 2008 vetélkedő I. helyezettje, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium “Víz Világnapja” versenyén 2008. – különdíjas, 2009. – II. helyezett, a II. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencia Földtani természetvédelem szekciójának II. helyezettje.

A Kutató Diákok Mozgalma működésének, tevékenységének ismertetése, ezt követően az előadó bepillantást enged a saját szakterületében rejlő kutatási, érvényesülési lehetőségekbe is.

KutDiák: 1996-ban egy olyan rendhagyó kezdeményezés indult el az országban, amely tehetséges középiskolás diákok számára biztosít kutatási lehetőséget a legjobb hazai kutatóhelyeken. Főbb rendezvények: TUDOK, Kutdiák – Esszé pályázat, Poszterverseny, Fotó pályázat, és a Kutató Diákok Országos Konferenciája. Legtehetségesebb diákjaink 2002 óta részt vehetnek a Nobel-díj kiosztáson. Nálunk megtalálod a helyed!

Rátai Dániel feltaláló, találmánya, a Leonar3Do, a világ első komplett virtuális valóság terméke, amely a közönséges személyi számítógépet interaktív 3DVR konfigurációvá egészíti ki.

A Leonar3Do a világ első komplett és komplex asztali 3DVR-berendezése. A virtuális valóság legfőbb és leghasznosabb jellemzője, hogy a megjelenített virtuális objektum a fejmozgásomtól függetlenül ott áll meg a térben, ahova elhelyeztem, és ott helyben valóságos tárgyként tudok bánni vele, tehát valós térben és időben mozgathatom, alakíthatom, színezhetem, szétszedhetem, leejthetem stb., mintha valóságos tárgyakkal lenne dolgom.

Kísérleti bemutató a nanotechnológia érdekes jelenségeiből az MTA Kémiai Kutatóközpont közreműködésével

A Kutatóközpont célja alapvető tudományos kutatások folytatása a funkcionális anyagok kémiájának főbb területein, különös tekintettel a kémiai szerkezet és a reaktivitás, valamint az anyagok jellemző tulajdonságai és élettani hatásuk közötti kapcsolatok felderítésére.

A nanotechnológiai kísérleti bemutató keretében a következő témákban végeznek kísérleteket Kémiai Kutatóközpont Nanokémiai és Katalízis Intézetének munkatársai: 1. 1.Emulziók típusának meghatározása, felületaktív anyagok szerepe; 2. Pórusos anyagok; 3. Optikai jelenségek; 4. Szolok stabilitása; 5. Víz peremszöge üveglapon.

Definity: gondolatébresztő társasjáték, ahol minden ötlet megoldás! A Definity szórakoztató, humoros és kimondottan kreatív játék a hétköznapok során alig használt szavakkal.

FILMVETÍTÉS és beszélgetés az alkotóval

Magyarország védett növényei – egy filmösszeállítást láthatunk a védett növényekről, melynek kapcsán a rendező beszél a természetfilmezés szépségeiről, nehézségeiről is. Koltay Erika több mint 20 éve foglalkozik filmezéssel. Az ELTE-n végzett biológia és néprajz szakon. Kutatási területe az etnobotanika, népi orvoslás. Filmjeiben természetvédelemmel, aktuális társadalmi problémákkal foglalkozik.

Dr. Almási Gábor, tanszékvezető egyetemi docens a PTE TTK Fizikai Intézet Fizikai Informatika Tanszékén fizikai és informatikai tárgyakat oktat. Kutatási területe az intézet legfontosabb témájába illeszkedik: THz-es fényforrások vizsgálata.
Az előadás során a különböző eredetű hangok összetételének vizsgálata alapján osztályozzák a hangokat. Példaként megvizsgálják a különböző környezeti zajokat, a hangszerek hangját, az élővilágban előforduló hangokat, az emberi hangot. A hangok elemzését matematikai módszerek alkamazásával, számítógépes programok segítségével végezik.
Dr. Hoffmann Gyula egyetemi docens a PTE TTK Biológiai Intézet Genetikai és Molekuláris Biológiai Tanszékén. Oktatási területe a genetika, evolúció, fejlődésbiológia, kutatási területe pedig a Drosophila genetika, újabban baktériumgenetika.
Előadásában többek között a következő kérdéseket járja körül: Meddig kell visszamennünk Földünk korában, míg a maiakhoz hasonló állatokat találunk? Hogyan tudjuk a génjeinkbe írt történetünket felhasználni ahhoz, hogy felvázoljuk a legyek és az emlősök közös ősét?

Dr. Maglóczky Zsófia tudományos főmunkatárs, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet

Előadása a következőképpen épül fel:

- Idegsejttípusok az emberi agyban

- idegsejt-felismerési gyakorlat, a bemutatott sejttípusokat kell képről/rajzról azonosítani

- Idegsejthálózatok működése, és összeomlása epilepsziában

- A Koros hálózati újraszerveződés szerkezeti ismérvei

SHOWYOURSCIENCE

Burian Hana, egyetemi tanulmányait gépészmérnökként folytatta, jelenleg középiskolai matematika tanárként dolgozik Budapesten

Bevezetés a gömbi geometriába:

Medve úr elindul hazulról, és 100 kilométert vándorol dél felé. Pihen egy sort, azután megfordul nyugat felé, és megy egyenesen előre újabb 100 kilométert. Majd újra megfordul, és észak felé indul. Egy idő után meglepetten látja, hogy hazaért. Milyen színű a medve? A megoldás függ a felülettől, amelyen vizsgálódunk. Nemcsak az iskolában megszokott síkon, hanem a gömbön is felépíthetünk értelmes geometriai rendszert. Vajon a síkon tanult tételek a gömbi geometriában is érvényesek? Az előadás során a sík és a gömb geometriáját állítjuk szembe interaktív módon, egy rajzgömb-készlet segítségével.

Hajas Ádám A Kutató Diákok Országos Szövetségének Kommunikációs Tagozatvezetője, Projektfelelőse

2009-ben a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban érettségizett, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc II. éves nappali tagozatos, a Szegedi Tudományegyetem Környezettan BSc I. éves levelező tagozatos hallgatója. Kutató diákként a 2008/2009-es tanévben a mátészalkai regionális konferencia I. helyezettjeként jutott tovább a pannonhalmi IX. TUDOK-ra, ahol elnyerte a Földtan-őslénytan szekció Első díját. Részt vett az I. és a II. KutDiák Tudományos Poszterversenyen, utóbbi Nagy díjasa. Elismeréseként elsők között hívták meg a XIII. káptalanfüredi Kutatótáborba és a Kutató Diákok Országos Szövetségének rendes tagjává avatták, ezután került szorosabb kapcsolatba a KutMagazinnal. Kutató diákként  még számos kiemelkedő elismerésben részesült országos és nemzetközi szinteken is. Fő érdeklődési területei a természettudományok (geológia-ökológia-paleontológia). Elkötelezett környezet és természetvédelmi kutatóként, számtalan más megmérettetésen is eredményesen szerepel, az ÁNTSZ Egészség Világnapja-Klímaváltozás 2008 vetélkedő I. helyezettje, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium “Víz Világnapja” versenyén 2008. – különdíjas, 2009. – II. helyezett, a II. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencia Földtani természetvédelem szekciójának II. helyezettje.

A Kutató Diákok Mozgalma működésének, tevékenységének ismertetése, ezt követően az előadó bepillantást enged a saját szakterületében rejlő kutatási, érvényesülési lehetőségekbe is.

KutDiák: 1996-ban egy olyan rendhagyó kezdeményezés indult el az országban, amely tehetséges középiskolás diákok számára biztosít kutatási lehetőséget a legjobb hazai kutatóhelyeken. Főbb rendezvények: TUDOK, Kutdiák – Esszé pályázat, Poszterverseny, Fotó pályázat, és a Kutató Diákok Országos Konferenciája. Legtehetségesebb diákjaink 2002 óta részt vehetnek a Nobel-díj kiosztáson. Nálunk megtalálod a helyed!

Rátai Dániel feltaláló, találmánya, a Leonar3Do, a világ első komplett virtuális valóság terméke, amely a közönséges személyi számítógépet interaktív 3DVR konfigurációvá egészíti ki.

A Leonar3Do a világ első komplett és komplex asztali 3DVR-berendezése. A virtuális valóság legfőbb és leghasznosabb jellemzője, hogy a megjelenített virtuális objektum a fejmozgásomtól függetlenül ott áll meg a térben, ahova elhelyeztem, és ott helyben valóságos tárgyként tudok bánni vele, tehát valós térben és időben mozgathatom, alakíthatom, színezhetem, szétszedhetem, leejthetem stb., mintha valóságos tárgyakkal lenne dolgom.

Kísérleti bemutató a nanotechnológia érdekes jelenségeiből az MTA Kémiai Kutatóközpont közreműködésével

A Kutatóközpont célja alapvető tudományos kutatások folytatása a funkcionális anyagok kémiájának főbb területein, különös tekintettel a kémiai szerkezet és a reaktivitás, valamint az anyagok jellemző tulajdonságai és élettani hatásuk közötti kapcsolatok felderítésére. 
A nanotechnológiai kísérleti bemutató keretében a következő témákban végeznek kísérleteket Kémiai Kutatóközpont Nanokémiai és Katalízis Intézetének munkatársai: 1. 1.Emulziók típusának meghatározása, felületaktív anyagok szerepe; 2. Pórusos anyagok; 3. Optikai jelenségek; 4. Szolok stabilitása; 5. Víz peremszöge üveglapon.

FILMVETÍTÉS és beszélgetés az alkotóval

Magyarország védett növényei – egy filmösszeállítást láthatunk a védett növényekről, melynek kapcsán a rendező beszél a természetfilmezés szépségeiről, nehézségeiről is. Koltay Erika több mint 20 éve foglalkozik filmezéssel. Az ELTE-n végzett biológia és néprajz szakon. Kutatási területe az etnobotanika, népi orvoslás. Filmjeiben természetvédelemmel, aktuális társadalmi problémákkal foglalkozik.

Definity: gondolatébresztő társasjáték, ahol minden ötlet megoldás! A Definity szórakoztató, humoros és kimondottan kreatív játék a hétköznapok során alig használt szavakkal.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/tudomanynap/benko-istvan-reformatus-altalanos-iskola-es-gimnazium-2/feed/ 0
TAJVANI ÉNEKES ROVAROK – interaktív rovarkiállítás http://www.langesz.hu/2010/programok/tajvani-enekes-rovarok-interaktiv-rovarkiallitas/ http://www.langesz.hu/2010/programok/tajvani-enekes-rovarok-interaktiv-rovarkiallitas/#comments Tue, 26 Oct 2010 13:47:20 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64455

Október 5-től november 29-ig a Tajvani énekes rovarok című kiállítás részletes áttekintést ad az akusztikus és énekes rovarok természetéről, a rovarhangok jellemzőiről és az énekes rovarok kulturális vonatkozásairól.

A kiállítás különlegességei:
– Környezetbarát anyagok, öko-design.
– Az énekes rovarok biológiai és kulturális jelentőségének bemutatása elsősorban távol-keleti szemszögből.
– Különleges, a befogadást megkönnyítő eszközök, mint például multimédia állomások, interaktív játékok és animációk.
– Valósághű makettek.
– Kézműves tárgyak és művészeti alkotások.

További információk:

http://www.mttm.hu/modules.php?name=KozmuvelodesAkt&op=idoszaki

]]>
http://www.langesz.hu/2010/programok/tajvani-enekes-rovarok-interaktiv-rovarkiallitas/feed/ 0
Nyomtatott magyar föld- és éggömbök a kezdetektől napjainkig http://www.langesz.hu/2010/programok/nyomtatott-magyar-fold-es-eggombok-a-kezdetektol-napjainkig-2/ http://www.langesz.hu/2010/programok/nyomtatott-magyar-fold-es-eggombok-a-kezdetektol-napjainkig-2/#comments Tue, 26 Oct 2010 13:19:23 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64423 A glóbuszok Földünk és a világegyetem megismert képét ábrázolják. A mindenkori föld- és éggömbökön nyomon követhetők Földünk és tágabb világunk földrajzi, illetve csillagászati felfedezésének eredményei, de felismerhető rajtuk az adott kor és hely uralkodó iparművészeti irányzata és színvonala is.

A magyar nyelvű nyomtatott föld- és éggömbök – vagy ahogy a 19. században nálunk nevezték, a “tekék” – elterjedése szoros kapcsolatban volt a népoktatás szélesebb körű kiteljesedésével, majd kötelezővé válásával. E különleges kartográfiai dokumentumok iránti tömeges igényt az iskolai földrajzoktatás minőségének emelése váltotta ki.

A közel egyszáz föld- és éggömböt felsorakoztató kiállításon a tárlat szeretné az első magyar nyomtatott föld- és éggömböktől a napjainkban kapható művekig elkalauzolni látogatóit, kezdve a 19. század első felében készült Elekes-féle földgömböktől egészen a modern technológiával készült darabokig.

További információk:

Országos Széchényi Könyvtár

1827 – Budapest

Budavári Palota, F épület

Nyitva tartás: K-SZ 10-18

Tel.: +36 (1)224-3742

szechenyi.budapest@museum.hu

Forrás: http://www.museum.hu/museum/temporary_hu.php?IDT=10104&ID=738

]]>
http://www.langesz.hu/2010/programok/nyomtatott-magyar-fold-es-eggombok-a-kezdetektol-napjainkig-2/feed/ 0
Rendkívüli látogatási napok az MTA MFA-ban http://www.langesz.hu/2010/programok/rendkivuli-latogatasi-napok-az-mta-mfa-ban/ http://www.langesz.hu/2010/programok/rendkivuli-latogatasi-napok-az-mta-mfa-ban/#comments Thu, 21 Oct 2010 08:16:04 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=64321 2010. október 21-én, 26-án és 27-án a szokásos nyílt napon túl 3 kiegészítő időpontban is fogad érdeklődőket az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete laborlátogatási célra. Ezekben az időpontokban is csatlakozhatnak magánszemély érdeklődők, pl. szülők, de számukra ajánlatos előzőleg E-mail-ben jelentkezni.

A látogatási program kb. 2 órás lesz (3-5 helyszín), gyülekezés az MTA MFA Tanácstermében (KFKI telephely, 26. épület, 1. em.). (Megközelítése a Moszkva-térről a 90-ese autóbusszal a végállomásig. A kutatóintézet területére való belépéshez személyigazolvány, vagy útlevél szükséges! További részletek ITT.) A program tervezett menetrendjét ezen a helyen hamarosan közreadják.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/programok/rendkivuli-latogatasi-napok-az-mta-mfa-ban/feed/ 0
Új műsor a Budapesti Planetáriumban http://www.langesz.hu/2010/programok/uj-musor-a-budapesti-planetariumban/ http://www.langesz.hu/2010/programok/uj-musor-a-budapesti-planetariumban/#comments Tue, 21 Sep 2010 14:33:24 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=63991 Kozmikus katasztrófa fenyegeti civilizációnkat? A sötét űr mélyéből vajon tényleg egy Nibiru nevű

halált osztó égitest tart bolygónk felé, amely 2012-ben ér el bennünket, épp amikor a maja naptár

lejár? Mire számíthatunk, ha mindez bekövetkezik? Mi igaz a 2012-es világvége jövendölésekből?

A Planetárium legújabb látványos műsorából sok kérdésre választ kapunk!

A TIT Budapesti Planetárium új műsora, a „Világvége 2012?!” nyilvános bemutatója szeptember 21-én 14.30-tól lesz megtekinthető.


A belépés díjtalan!

Érdeklődni a 263-1811 vagy 265-0725 telefonszámon lehet.

További információ: http://www.planetarium.hu/index.htm


]]>
http://www.langesz.hu/2010/programok/uj-musor-a-budapesti-planetariumban/feed/ 0
Észbont(ogat)ó előadás-sorozat http://www.langesz.hu/2010/programok/eszbonto-eloadas-sorozat-altalanos-iskolasok-illetve-kozepiskolasok-szamara/ http://www.langesz.hu/2010/programok/eszbonto-eloadas-sorozat-altalanos-iskolasok-illetve-kozepiskolasok-szamara/#comments Tue, 21 Sep 2010 14:26:38 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=63891 Az anyag sok(k)oldalúságáról, az anyagi világ és az azt megismerő gondolkodás fejlődéstörténetéről, az emberiség gyermekkorától napjainkig általános iskolások és középiskolások számára.

Az ELTE kémiai intézete 2010/2011-es tanév során előadássorozata a 7.-8. osztályos korosztály számára tervezett, kísérletekre épülő, előadásrészleteket tartalmazó, együtt gondolkodás az anyagok sokféleségéről, egy-egy anyag “sokoldalúságáról”, a sokoldalúság okáról, a kémiai reakciók törvényeiről, a kémiai “titkosírás és jelbeszéd” szabályairól.

További információ és részletes program: http://www.chem.elte.hu/pr/eszbontogato.html

A középiskolás korosztály számára nemcsak a természettudományos területen továbbtanulni szándékozóknak tervezett, demonstrációs kísérletekkel egybekötött, szintézis jellegű előadás-sorozat, az anyag szerveződéséről, a szerkezet – tulajdonság – felhasználás logikai kapcsolatáról, a folyamatok önszerveződéséről és egymásra építéséről, a kémiai törvények fizikai hátteréről, az egyszerűbb élettani folyamatok kémiai hátteréről.

További információ és részletes program: http://www.chem.elte.hu/pr/eszbonto.html

Az előadásokat kéthetente péntek délutánonként 16 órai kezdettel az ELTE Kémiai Intézet 065-ös számú előadótermében lesznek megtartva. (Az Intézet a Petőfi híd budai hídfőjénél fekszik, címe XI. kerület Pázmány Péter sétány 1/A, megközelíthető 4/6-os villamossal vagy 12-es busszal.)

]]>
http://www.langesz.hu/2010/programok/eszbonto-eloadas-sorozat-altalanos-iskolasok-illetve-kozepiskolasok-szamara/feed/ 0
Sivatag – Több milliárd élőlény küzdelme éjjel és nappal http://www.langesz.hu/2010/programok/sivatag-%e2%80%93-tobb-milliard-eloleny-kuzdelme-ejjel-es-nappal/ http://www.langesz.hu/2010/programok/sivatag-%e2%80%93-tobb-milliard-eloleny-kuzdelme-ejjel-es-nappal/#comments Tue, 21 Sep 2010 14:21:00 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=63851 A Magyar Mezőgazdasági Múzeum látogatói az idei National Geographic Kids kiállításon a sivatag élővilágát figyelhetik meg. Különleges környezetben rengeteg kérdésre kapnak választ, színes képeken és élethű szobrokon tanulmányozhatják a kevésbé ismert, a forrósághoz és a szárazsághoz csodálatosan alkalmazkodott élőlényeket.

Játékos tudáspróba
A látogatók játékkártyalapot és kellékeket kapnak belépéskor, melyek segítségükre lesznek, hogy megfejtsék az érdekes fejtörőket. Érdemes játszani, mert a jó megoldás ajándékot is ér.

Nyitva tartás:

2010. szeptember 11-től 2010. október 31-ig
naponta 10-től 17 óráig, hétfő szünnap.

Belépőjegyárak:
felnőtt 1450 Ft, gyermek 1250 Ft, csoportos 750 Ft
(minimum 10 fős óvodai és iskolai csoportok).
Családi jegy 4800 Ft (2 felnőtt és 2 vagy 3 gyermek). A belépőjeggyel a Múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető.

Csoportok számára bejelentkezés és információ:
06/1-422-0765 vagy 06/1-363-2711.

További információ: http://www.mezogazdasagimuzeum.hu/article.php?article_id=309

]]>
http://www.langesz.hu/2010/programok/sivatag-%e2%80%93-tobb-milliard-eloleny-kuzdelme-ejjel-es-nappal/feed/ 0
Tudásfeltöltés a Tudományfesztiválon http://www.langesz.hu/2010/programok/tudasfeltoltes-a-tudomanyfesztivalon/ http://www.langesz.hu/2010/programok/tudasfeltoltes-a-tudomanyfesztivalon/#comments Wed, 15 Sep 2010 10:59:38 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=63561 2010. szeptember 18-án a Múzeumkertben a Tudományfesztivál keretében kerül bemutatásra a Tudásfeltöltés, az OTP Fáy András Alapítvány és a Tudástársadalom Alapítvány közös projektje, a Tudásfeltöltés.

Az OTP Fáy András Alapítvány az elmúlt években több sikeres programot indított útjára különböző területeken, melynek köszönhetően több tízezer diákot sikerült megszólítania. E projektek közül érdemes kiemelni a középiskolai könyvtárak bővítését célzó Könyvhullámot, az Alapok program elnevezésű – külön diákoknak és külön pedagógusoknak szóló – pénzügyi, vállalkozási és életvezetési és karrier tréninget, az online pályaválasztási- és karrier-tanácsadási mileszel.hu honlapot vagy a Fáy András szellemiségét megidéző Alkotói pályázatot. (Bővebben: www.otpfayalapitvany.hu)

A legújabb kezdeményezés: Tudásfeltöltés

Az idei évben a Kuratórium egyöntetű döntése értelmében új kezdeményezést indít az Alapítvány, melynek célja a középiskolások látóterébe emelni a különböző tudományokat, a kutatói-tudományos munkát, valamint megmutatni számukra az ehhez kapcsolódó életpályát. A Tudásfeltöltés névre keresztelt projekt során, melyhez együttműködő szakmai partnernek a Dr. Fábri György nevével fémjelzett csapatot sikerült megszerezni.

A projekt során több száz tudományos kisfilmet juttatunk el az érdeklődő diákokhoz, valamint látványos tudománynapokat, előadássorozatot tervezünk középiskolákba.

A Tudásfeltöltés projekt lényeges eleme az interaktivitás. A bekapcsolódó diákok számára ugyanis biztosítjuk, hogy sajátkészítésű, akár mobiltelefonnal felvett rövid filmjeiket a projekt honlapjára feltöltsék, és mások számára is hozzáférhetővé tegyék.

„Irányítsd mobilodat a tudományra! Vedd fel, küldd be és oszd meg filmjeidet!”

]]>
http://www.langesz.hu/2010/programok/tudasfeltoltes-a-tudomanyfesztivalon/feed/ 0
I. Tudományfesztivál http://www.langesz.hu/2010/programok/i-tudomanyfesztival/ http://www.langesz.hu/2010/programok/i-tudomanyfesztival/#comments Tue, 14 Sep 2010 14:16:48 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=63331 2010. szeptember 17-19. között a Budapesten megrendezésre kerülő I. Tudományfesztivál a magyar tudomány háromnapos ünnepe, amely a Magyar Kulturális Örökség Napjainak alkalmából, Széchenyi István és Bolyai János halálának 150. évfordulója évében – életművük előtt tisztelegve – kerül megrendezésre. A magyarországi Tudományfesztivál csatlakozni kíván a világ számos fejlett országában megrendezésre kerülő Science Fest mozgalomhoz. Célja egyrészt az, hogy a rendezvény a magyar tudomány sikereit átfogóan mutassa be a nagyközönségnek egy jelentős tudományünnep alkalmával, másrészt pedig a Kulturális Örökség Napjainak keretén belül egyben alkalmat teremtsen a magyar szellemi örökség bemutatására is.

A rendezvényen bemutatkozik a LÁNGÉSZ program is, szeptember 18-án az óvodásokat várják a TudományCseppek, ugyanaznap 13 órától pedig az MTA Kémiai Kutatóintézet munkatársai tartanak nanotechnológiai kísérleti bemutatót a középiskolás diákok számára.

További információ a rendezvény hivatalos honlapján olvasható: http://www.tudomanyfesztival.hu

]]>
http://www.langesz.hu/2010/programok/i-tudomanyfesztival/feed/ 0
14. Európai Szkeptikus Kongresszus http://www.langesz.hu/2010/programok/14-europai-szkeptikus-kongresszus/ http://www.langesz.hu/2010/programok/14-europai-szkeptikus-kongresszus/#comments Mon, 30 Aug 2010 18:14:11 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=63191 A Szkeptikus Szervezetek Európai Tanácsa – ECSO a magyarországi Szkeptikus Társaságot kérte fel a következő, 14. Európai Szkeptikus Kongresszus megrendezésére. Ezeken az oldalakon információt találhat az előadókról, a workshopokról, a regisztrációról és a múltbeli európai szkeptikus rendezvényekről. Kérjük, látogasson vissza gyakran, mert az oldalt folyamatosan frissítjük! A részvételi díjat igyekeztük nagyon alacsonyan meghatározni, ezért viszont további anyagi támogatásra is szükségünk van.

A szkeptikus társaságok elsődleges céljuknak tekintik a tényeken alapuló racionális gondolkodás értékének, a tudomány eredményeinek ismertetését, valamint az irracionális, áltudományos irányvonalak kritikáját. A kihívásokra adandó válaszok egyre inkább szervezett formát igényelnek mind nemzeti, mind európai szinten. A kérdések érintik az alap-, a közép- és a felsőfokú oktatást, a jogalkotást, gazdasági döntéseket, valamint a fogyasztóvédelem egyes területeit. Elsősorban fogyasztóvédelmi és még inkább egészségügyi kérdésekben az Európai Unió szintjén ellensúlyozni kell a tudománytalan módszerek képviselőinek nemzetközi lobbitevékenységét, ezért külön munkacsoportokban fogjuk megtárgyalni a kongresszuson a nemzetközi együttműködés, az antievolúciós propaganda és az alternatív gyógyászat kérdésköreit.

A kongresszus nyelve angol.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/programok/14-europai-szkeptikus-kongresszus/feed/ 0
Újra utazhatunk atomoktól a csillagokig http://www.langesz.hu/2010/programok/ujra-utazhatunk-atomoktol-a-csillagokig/ http://www.langesz.hu/2010/programok/ujra-utazhatunk-atomoktol-a-csillagokig/#comments Thu, 12 Aug 2010 13:43:01 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=63021 A 2010/2011-es tanévben újraindul az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Intézetének előadás-sorozata, nem csak középiskolásoknak. Szeptember 30-ától kezdődően az érdeklődők olyan témákkal ismerkedhetnek meg, mint például Az Univerzum anyagai, a laptop működése, vagy éppen az élőlényekben zajló molekuláris folyamatok fizikai módszerekkel történő tanulmányozása.

Az előadásokra kéthetente, csütörtökönként kerül sor az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A).

A korábbi előadások részletes anyaga megtekinthető itt.

A 2010/2011-es tanév programja pedig itt olvasható.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/programok/ujra-utazhatunk-atomoktol-a-csillagokig/feed/ 0
Hullócsillag túra a Duna-Dráva Nemzeti Parkban http://www.langesz.hu/2010/programok/hullocsillag-tura-a-duna-drava-nemzeti-parkban/ http://www.langesz.hu/2010/programok/hullocsillag-tura-a-duna-drava-nemzeti-parkban/#comments Tue, 03 Aug 2010 19:45:10 +0000 tunde http://www.langesz.hu/?p=62651

A lakott területektől és azok közeléből a csillagos égbolt legtöbb látványossága eltűnt napjainkra a fényszennyezés miatt. Egyre kevesebb hely található a Földön és Magyarországon is, ahol a sötét éjszakai égbolt szinte zavartalanul látható – ezek egyike a Zselic, Európa első Csillagoségbolt-parkja.

Naplemente után tiszta idő esetén a csillagos égbolt megfigyelésére lesz lehetőség Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén, a Zselici Csillagoségbolt-parkban, csillagász segítségével az augusztusi meteorhullás idején – szerencsével meteorokat is láthatunk!
A meteor az a fényjelenség, amelyet az űrben keringő kisebb kövek, porszemek (meteoroidok) keltenek a légkörben, miközben a nagy sebesség miatti súrlódástól felizzva, ionizálják azt. Népies nevük hullócsillag. Vannak rajmeteorok, amelyek az év egy időszakában térnek vissza mindig. Ezek a rajok üstökösök, kisbolygók anyagából keletkeznek, és nagyjából azzal azonos pályán keringenek a Nap körül. Ilyen rajmeteorok az augusztusban „érkező” Perseidák. (Wikipédia)
Helyszín, időpont: Zselic, a Gólya-völgyi tavaknál, Lipótfa és Bánya között
az erdészeti út és az aszfaltút kereszteződésénél, 20:00 órakor (gyülekező: 19:45-kor)
GPS: N46.271097 E17.669406
Utazás: egyénileg
A túra hossza: a gyülekezőhelytől a megfigyelési pontig és vissza összesen kb. 5 km
Időtartama: 3-4 óra
Részvételi díj: 400 Ft/fő
Fontos a szúnyogok és a kullancsok elleni védelem, a kényelmes bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása. A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!
Információ, bejelentkezés csoportoknak:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Telefon: 30/377-3388, 30/326-9459
E-mail: evahorvath@ddnp.kvvm.hu, komlos@ddnp.kvvm.hu
]]>
http://www.langesz.hu/2010/programok/hullocsillag-tura-a-duna-drava-nemzeti-parkban/feed/ 0
Az uralkodó élőlények http://www.langesz.hu/2010/biologia/az-uralkodo-elolenyek/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/az-uralkodo-elolenyek/#comments Mon, 02 Aug 2010 13:52:44 +0000 agi http://www.langesz.hu/?p=62601 Októberben ér véget a Tengeri Népszámlálás nevű program. Több száz tudós dolgozott együtt azon, hogy minél pontosabb és minél részletesebb képet kapjunk a világóceán élővilágáról a hatalmas bálnáktól az aprócska baktériumokig. Az eredmények alapvetően alakíthatják át mindazt, amit a Föld működéséről és az élet sokféleségéről gondoltunk. A legkomolyabb meglepetéseket a legkisebb élőlények, a baktériumok okozták. Eddig nem képzelt sokféleségükre és mennyiségükre került fény.

A részleteket a béka marad blogon olvashatjátok.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/az-uralkodo-elolenyek/feed/ 0
Őserdők Európában http://www.langesz.hu/2010/biologia/oserdok-europaban/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/oserdok-europaban/#comments Mon, 02 Aug 2010 13:30:14 +0000 agi http://www.langesz.hu/?p=62561 Őserdők nem csak a trópusokon léteznek. Bármely égövön megtalálhatók olyan tájakon, ahol még sohasem került sor rendszeres fakitermelésre. Az európai erdőterület mindössze 1%-a tekinthető őserdőnek. Elsősorban a távoli északon és a hegyvidékek meredek lejtőin, nehezen járható völgyeiben maradtak fenn.

Az európai őserdőkről a Természet Világa augusztusi számában olvashattok.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/oserdok-europaban/feed/ 0
Vírusfosszíliák http://www.langesz.hu/2010/biologia/virusfossziliak/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/virusfossziliak/#comments Mon, 02 Aug 2010 13:25:43 +0000 agi http://www.langesz.hu/?p=62531 A vírusok egy csoportja, az úgynevezett retrovírusok létének egy fontos mozzanata, hogy a fertőzés során genetikai anyagukat beépítik a gazdájuk genomjába. Emiatt érthető, hogy a gerincesek genomjában számos retrovirális szekvencia kópia található. Egy kutatócsoport azonban azt találta, hogy az ember és más gerincesek genomja sok ősi szekvenciát tartalmaz, amelyek olyan, nem retrovírusoktól származnak, amiket halálos kimenetelű fertőzéseik miatt ismer ma a tudomány.

A folytatást az mRNS.hu oldalon olvashatjátok.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/virusfossziliak/feed/ 0
A széndioxid-szint és a halálközeli élmény http://www.langesz.hu/2010/biologia/a-szendioxid-szint-es-a-halalkozeli-elmeny/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/a-szendioxid-szint-es-a-halalkozeli-elmeny/#comments Mon, 02 Aug 2010 13:18:46 +0000 agi http://www.langesz.hu/?p=62501 A Maribor University ez évben publikált kutatása szerint a halálközeli élmények során tapasztalt misztikus élmények a vér széndioxid-szintjének megemelkedéséhez köthetőek. A betegek vizsgálata során a halálközeli élmény előfordulása nem korrelált a beteg nemével, vallási meggyőződésével, életkorával, halálfélelmével vagy iskolázottságával. Ám a halálközeli élményen átesett betegek széndioxid-szintje lényegesen magasabb volt azokénál, akik nem éltek át hasonló élményt.

A cikket az eLitMed oldalon olvashatjátok.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/a-szendioxid-szint-es-a-halalkozeli-elmeny/feed/ 0
Spontán leszokás http://www.langesz.hu/2010/biologia/spontan-leszokas/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/spontan-leszokas/#comments Sun, 01 Aug 2010 08:02:21 +0000 reka http://www.langesz.hu/?p=62451 Lehetséges-e, hogy egy másik városba költözve egyszer csak átálljunk az alkoholról a kakaóra? Lejöhet-e az anyagról csak úgy magától egy heroinista? Függőségeink kialakulásában és megszilárdulásában a biológiai tényezőknél többnyire fontosabb szerepet játszanak megoldatlan vagy megoldhatatlan konfliktusok, így nem is annyira meglepő, ha valaki egyik napról a másikra le tud mondani valamiről, amire pedig nagyon rá volt szokva.

A folytatást itt olvashatod.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/spontan-leszokas/feed/ 0
A Földön készül a Mars-járásra a NASA http://www.langesz.hu/2010/fizika/a-foldon-keszul-a-mars-jarasra-a-nasa/ http://www.langesz.hu/2010/fizika/a-foldon-keszul-a-mars-jarasra-a-nasa/#comments Sat, 31 Jul 2010 12:58:06 +0000 reka http://www.langesz.hu/?p=62401 Felfújható sátor a sarkvidéken, víz alatti ház búvároknak, szkafanderben vezetett sivatagi terepjáró, vulkáni törmeléket kotró robotok a Hawaii-szigeteken – szokatlan helyszíneken extrém munkát végeznek a NASA szakemberei és robotjai. Mindezek az úgynevezett analógia kutatások részét képezik: bolygónkon készülnek fel más égitesteken végzendő munkára.

A küldetésre való felkészülés előkészületeiről itt olvashatsz.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/fizika/a-foldon-keszul-a-mars-jarasra-a-nasa/feed/ 0
Dinoszaurusz tojások a geotermális hasadékoknál http://www.langesz.hu/2010/biologia/dinoszaurusz-tojasok-a-geotermalis-hasadekoknal/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/dinoszaurusz-tojasok-a-geotermalis-hasadekoknal/#comments Sat, 31 Jul 2010 12:26:03 +0000 reka http://www.langesz.hu/?p=62361 Egy kréta kori keltető azt mutatja, néhány dinoszaurusz szerette, ha fészkelő helyét geotermális hasadékokból származó gőz melegíti. A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány azt állítja, hogy bizonyos dinoszauruszok rendszeresen visszatértek a geotermális terepre, hogy fészkeket készítsenek, és tojásokat rakjanak le ott több mint 100 millió évvel ezelőtt.

A folytatást itt olvashatod.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/dinoszaurusz-tojasok-a-geotermalis-hasadekoknal/feed/ 0
Hópelyhek más szemmel http://www.langesz.hu/2010/kemia/hopelyhek-mas-szemmel/ http://www.langesz.hu/2010/kemia/hopelyhek-mas-szemmel/#comments Sat, 31 Jul 2010 12:03:53 +0000 reka http://www.langesz.hu/?p=62311 A világ tudományosabb értelmezéséhez egy jól összeállt ismeretre van szükség, amely a rendszerek, folyamatok és a szimmetriák összefüggéseit tartalmazza. A bonyolultnak látszó folyamatok legegyszerűbb és leglátványosabb bemutatására, az összes dinamikus kölcsönhatás szemléltetése, talán a legegyszerűbb geometriai alakzat a hópehely.

A cikk folytatását a Science Caffe oldalán olvashatod.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/kemia/hopelyhek-mas-szemmel/feed/ 0
Hogyan fotózzunk villámokat? http://www.langesz.hu/2010/fizika/hogyan-fotozzunk-villamokat/ http://www.langesz.hu/2010/fizika/hogyan-fotozzunk-villamokat/#comments Sat, 31 Jul 2010 11:15:57 +0000 reka http://www.langesz.hu/?p=62261 Aki próbált már villámot fényképezni vagy videózni, az tudja, hogy a feladat nem is annyira egyszerű. Nappal eleve nem is próbáltam képet készíteni, hiszen pont akkor kellene exponálni, amikor villámlik. Még sorozatfelvétellel is szinte lehetetlen elkapni a megfelelő pillanatot. Éjszaka jobb a helyzet. Ilyenkor használható a fényképezőgép hosszú expozíciója, ha van.

A villámfotózás praktikájáról bővebben itt olvashatsz.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/fizika/hogyan-fotozzunk-villamokat/feed/ 0
Élet a Marson http://www.langesz.hu/2010/fizika/elet-a-marson/ http://www.langesz.hu/2010/fizika/elet-a-marson/#comments Fri, 30 Jul 2010 16:01:16 +0000 szabolcs http://www.langesz.hu/?p=62221 Akár fosszíliákat is megőrizhetett a Mars kezdeti időszakából a bolyó Nili Fossae régiója, mely kőzettani összetétel szempontjából a sztromatolitokban, tehát ősi cianobaktériumok nyomaiban gazdag ausztráliai Pilbara területre hasonlíthat.

Két hír a marsi életről itt és itt elérhető.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/fizika/elet-a-marson/feed/ 0
Újabb Űrszemét http://www.langesz.hu/2010/fizika/ujabb-urszemet/ http://www.langesz.hu/2010/fizika/ujabb-urszemet/#comments Fri, 30 Jul 2010 12:55:51 +0000 szabolcs http://www.langesz.hu/?p=62181 Probléma nélkül haladt el az irányíthatatlan Galaxy-15 műhold egyik szomszédja mellett, de a későbbiekben még okozhat gondokat az elszabadult űreszköz. Ennél is rosszabb a helyzet az Envisat műholddal, amely küldetésének befejeztével több mint száz évre az egyik legveszélyesebb űrszemétté válik a Föld körül.

A cikk elérhető itt.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/fizika/ujabb-urszemet/feed/ 0
Vissza a Természethez! http://www.langesz.hu/2010/fizika/vissza-a-termeszethez/ http://www.langesz.hu/2010/fizika/vissza-a-termeszethez/#comments Fri, 30 Jul 2010 10:50:02 +0000 szabolcs http://www.langesz.hu/?p=62151 Mi a közös a velcróban, Michael Phelps cápabőrszerű úszódresszében és a világ legnagyobb utasszállító gépében? A választ egy olyan tudományág területén találhatjuk meg, amelynek lényege, hogy a tudósok keresik a módját annak, hogy ne elvegyünk a természettől, hanem tanuljunk abból.

Az írás itt elérhető.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/fizika/vissza-a-termeszethez/feed/ 0
Óriáscsillag http://www.langesz.hu/2010/fizika/oriascsillag/ http://www.langesz.hu/2010/fizika/oriascsillag/#comments Fri, 30 Jul 2010 10:40:53 +0000 szabolcs http://www.langesz.hu/?p=62121 Extrém nagy tömegű és intenzív sugárzást produkáló csillagot fotóztak le az Európai Déli Obszervatóriumból. A Napnál hetvenszer nagyobb tömegű, úgynevezett Wolf-Rayet csillag heves energiakibocsátása révén külső rétegeit már ledobta magáról, és a környezetében látványos ködösség figyelhető meg.

A cikk itt olvasható, videóval.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/fizika/oriascsillag/feed/ 0
Csapodár tojók http://www.langesz.hu/2010/biologia/csapodar-tojok/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/csapodar-tojok/#comments Thu, 29 Jul 2010 23:47:28 +0000 agi http://www.langesz.hu/?p=62081 A nőstények csapodársága javítja a madaraknál az utódok túlélési esélyeit – állítják brit kutatók. A Seychelle-szigeteki poszáták például látszólag egész életüket monogám párkapcsolatban élik le, ám mint a genetikai vizsgálatok kimutatták, a leszármazottakat gyakran egy “idegen” nemzi, a “félrelépésekből” származik az utódok 40 százaléka. Mint kiderítették, a házastársi hűtlenség javítja egy specifikus géncsalád sokféleségét. Következésképp a félrelépés eredményeként javulnak az utódok életkilátásai, hiszen szervezetük a betegségek szélesebb skálája iránt ellenálló.

A folytatást az MTI oldalán olvashatjátok.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/csapodar-tojok/feed/ 0
Csapjuk be az agyunkat és együnk kevesebbet! http://www.langesz.hu/2010/biologia/csapjuk-be-az-agyunkat-es-egyunk-kevesebbet/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/csapjuk-be-az-agyunkat-es-egyunk-kevesebbet/#comments Thu, 29 Jul 2010 23:42:03 +0000 agi http://www.langesz.hu/?p=62051 Kutatók szerint a sikeres fogyókúra kulcsa az lehet, ha agyunkat úgy állítjuk be, hogy az étel, amit éppen elfogyasztani készülünk, igenis elegendő lesz nekünk. Egy vizsgálatban résztvevők hosszabb ideig érezték jóllakottnak magukat azon ételek elfogyasztása után, amelyekről azt hitték, hogy nagyobb adag, mint az valójában volt. Az emlék arról, hogy milyen jóllakottság-érzéssel járt egy előzőleg elfogyasztott étel, ugyancsak befolyásolta azt, hogy mennyi ideig csillapította az éhséget. Tehát az éhséget és a jóllakottság érzését két tényező befolyásolja: az, hogy mit várunk el az étkezés előtt, és hogy milyen emlékeink vannak az előző étkezéssel kapcsolatban.

A cikket az eLitMed oldalon olvashatjátok.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/csapjuk-be-az-agyunkat-es-egyunk-kevesebbet/feed/ 0
Új ízületek növesztése http://www.langesz.hu/2010/biologia/uj-izuletek-novesztese/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/uj-izuletek-novesztese/#comments Thu, 29 Jul 2010 23:31:46 +0000 agi http://www.langesz.hu/?p=62011 Visszanövesztették elvesztett ízületeiket és ízületi porcukat nyulak, amelyekbe mesterséges combcsontot ültettek eltávolított sajátjuk helyébe. A The Lancet orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint őssejtek átültetésére nem, csupán egy növekedési faktorra volt szükség ahhoz, hogy a nyulak szervezetét az ízületi szövetek pótlására késztessék. Ez az első eset, hogy teljes ízületi felszínt sikerült regenerálni funkciói visszatérése mellett. Az eljárás a későbbiekben alkalmas lehet sérült emberi csípők, vállak és térdek regenerálására.

A cikket a MedicalOnline oldalon találjátok.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/uj-izuletek-novesztese/feed/ 0
A Kis-Balaton élővilága http://www.langesz.hu/2010/biologia/a-kis-balaton-elovilaga/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/a-kis-balaton-elovilaga/#comments Thu, 29 Jul 2010 23:21:53 +0000 agi http://www.langesz.hu/?p=61971 Általános iskolás korunkban sokunknak meghatározó élménye volt Fekete István két könyve, a Tüskevár és a Téli berek, melyekben az író a Kis-Balaton vadregényes világát örökítette meg. A vidék mocsarai, zabolázatlan vizei az emberi tevékenység következtében majdnem eltűntek, de mára az emberek sok mindent jóvátettek azzal, hogy elősegítették a környék élővilágának helyreállását. A fokozottan védett terület érdekes ökoturisztikai célpont a Balatonnál nyaralók és iskolás csoportok számára.

A Kis-Balatonról a Greenfo oldalán olvashattok.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/a-kis-balaton-elovilaga/feed/ 0
Levegőben http://www.langesz.hu/2010/fizika/levegoben/ http://www.langesz.hu/2010/fizika/levegoben/#comments Thu, 29 Jul 2010 15:02:01 +0000 szabolcs http://www.langesz.hu/?p=61761 1. Amerikai kutatóknak sikerült olyan repülőgépmodellt építeni, amely képes egy kifeszített dróton landolni, és így áramvezetékekről tankolni.

2. A brit QinetiQ vállalat a közelmúltban számos új rekordot állított fel Zephyr névre keresztelt, nagy magasságra tervezett, nagy hatótávolságú pilóta nélküli repülőgépével (HALE UAV – High Altitude Long Endurance Unmanned Aerial Vehicle). A napelemes robotrepülőgépet 2010. július 9-én indították útnak az amerikai hadsereg Arizona államban lévő yumai központjából, melyet követően július 23-án, 14 nap és 21 perc repülés után ért földet.

Bővebben: 1. ITT, 2. ITT.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/fizika/levegoben/feed/ 0
Fogyóban a tengerek üzemanyaga http://www.langesz.hu/2010/biologia/fogyoban-a-tengerek-uzemanyaga/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/fogyoban-a-tengerek-uzemanyaga/#comments Thu, 29 Jul 2010 14:13:47 +0000 reka http://www.langesz.hu/?p=61901 Jelentősen csökkent a tenger üzemanyagának is nevezett fitoplankton mennyisége az elmúlt száz évben, állítja az eddigi legátfogóbb felmérés a Nature ma megjelent számában. Az egyszerű növények a tengeri tápláléklánc legalján találhatók, és megfogyatkozásuk a teljes óceáni ökoszisztémára hatással van, így az emberek által fogyasztott halakra is.

A témáról bővebben itt olvashatsz.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/fogyoban-a-tengerek-uzemanyaga/feed/ 0
Új generációs számítógépek http://www.langesz.hu/2010/biologia/uj-generacios-szamitogepek/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/uj-generacios-szamitogepek/#comments Thu, 29 Jul 2010 14:04:21 +0000 reka http://www.langesz.hu/?p=61861 Napjainkban mind a számítástechnika, mind a neurobiológia óriási iramban fejlődik, a leginkább keresett tudományterületnek számítanak. Egy amerikai kutatócsoport nemrég úgy gondolta, összekapcsolja e kettőt, amelynek eredményeképpen születőben vannak az új generációs szuperszámítógépek, melyek az idegsejtek összehangolt működése, kommunikációja alapján készülnek. A Plymouth-i Egyetem szakembereit az emberi agyban található neuronok inspirálták, mikor elkezdték nagyszabású projektjüket.

A folytatást itt olvashatod.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/uj-generacios-szamitogepek/feed/ 0
Arattak a magyarok a kémiai diákolimpián http://www.langesz.hu/2010/kemia/arattak-a-magyarok-a-kemiai-diakolimpian/ http://www.langesz.hu/2010/kemia/arattak-a-magyarok-a-kemiai-diakolimpian/#comments Thu, 29 Jul 2010 13:09:40 +0000 david http://www.langesz.hu/?p=61831 Az utóbbi tíz év legjobb eredményét érték el a magyarok a Tokióban július 19-28. között megrendezett 42. Nemzetközi Kémiai Diákolimpián: a négyfős diákcsapat 2 arany és 2 ezüstéremmel tért haza. Magyarország a kémiai diákolimpia alapító országai közé tartozik. Az olimpikonok felkészítésében minden évben fontos szerepet vállalnak az ELTE Kémiai Intézetének oktatói is, nem kis sikerrel, mint láthatjátok.

Az index Tudomány rovatában megismerkedhettek az olimpikonokkal

]]>
http://www.langesz.hu/2010/kemia/arattak-a-magyarok-a-kemiai-diakolimpian/feed/ 0
A gyógyszerek útja a szervezetben http://www.langesz.hu/2010/kemia/a-gyogyszerek-utja-a-szervezetben/ http://www.langesz.hu/2010/kemia/a-gyogyszerek-utja-a-szervezetben/#comments Thu, 29 Jul 2010 12:57:49 +0000 reka http://www.langesz.hu/?p=61791 A gyógyszerek szállítása a szervezetben összetett folyamat. A vegyületek vizes közegekből, lipid membránokból és barrierekből álló útvesztőn keresztül jutnak el a vérből a szövetekbe. A kutatók egy elméleti modellt alkottak meg, ami pontosan megjósolja a szerves vegyületek széles körének hidratációs szabad energiáját (HFE). A HFE határozza meg az oldhatóságot és segít pontosan meghatározni a vegyületek útját több komponensű környezetben.

A cikk folytatását az mRNS oldalán találod.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/kemia/a-gyogyszerek-utja-a-szervezetben/feed/ 0
Bolygóközi krumplik http://www.langesz.hu/2010/fizika/bolygokozi-krumplik/ http://www.langesz.hu/2010/fizika/bolygokozi-krumplik/#comments Thu, 29 Jul 2010 08:44:38 +0000 szabolcs http://www.langesz.hu/?p=61721 Látványos családi portré keretében összeállították az űrszondákkal eddig meglátogatott kisbolygók és üstökösmagok képeit. A montázs sejteti, sok érdekes objektum vár még felfedezésre a Naprendszerben.

A képes cikk itt olvasható.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/fizika/bolygokozi-krumplik/feed/ 0
Hálózat http://www.langesz.hu/2010/fizika/halozat/ http://www.langesz.hu/2010/fizika/halozat/#comments Thu, 29 Jul 2010 08:28:07 +0000 szabolcs http://www.langesz.hu/?p=61691 A hálózatkutató szakemberek munkáját könnyítheti meg az az új szoftver, amely Lovász László matematikus, valamint Palla Gergely és Vicsek Tamás fizikusok kutatásai nyomán várhatóan az év végére készül el. A három tudós olyan matematikai módszert dolgozott ki, amellyel a legkülönfélébb tulajdonságú, valós életben előforduló hálózatokhoz nagyon hasonló tulajdonságú hálózatok állíthatók elő. A magyar csoport eredményeit az Amerikai Tudományos Akadémia saját folyóiratában közölte.

A teljes cikk itt elérhető.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/fizika/halozat/feed/ 0
Új halfajok az olajfolt alatt http://www.langesz.hu/2010/biologia/uj-halfajok-az-olajfolt-alatt/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/uj-halfajok-az-olajfolt-alatt/#comments Wed, 28 Jul 2010 21:15:51 +0000 reka http://www.langesz.hu/?p=61641 A Mexikó-öböl katasztrófája a szemünk láttára zajlik: már április óta ömlik az olaj a tenger vizébe, ami a partokat is szennyezi már, ezenfelül a várva várt megoldás is befuccsolni látszik. Valószínűleg ez minden idők legnagyobb olajszennyezése, ami ki tudja, hány száz évig fejti ki még hatását az ökoszisztémára. Ennek ellenére van még új az olajfolt alatt is, ugyanis az öbölben kutatók két új halfajt fedeztek fel.

A cikk folytatását a Science Caffe oldalán olvashatod.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/uj-halfajok-az-olajfolt-alatt/feed/ 0
Rejtélyes gömbvillámok http://www.langesz.hu/2010/kemia/villamokkal-probaltak-gombvillamot-letrehozni/ http://www.langesz.hu/2010/kemia/villamokkal-probaltak-gombvillamot-letrehozni/#comments Wed, 28 Jul 2010 20:35:06 +0000 david http://www.langesz.hu/?p=61571 Hogy kipróbálják, hogyan hozhat létre egy átlagos villám egy lebegő gömbvillámot, a kutatók nyolc villámcsapást vezettek át különböző anyagokon. “Nagyjából 100 különböző anyagmintát teszteltünk” – magyarázta Hill. Az anyagok listáját elsősorban fizikusok segítségével állították össze. A kísérletek bár nem hoztak létre gömbvillámot, megerősíteni látszanak a jelenség egyik lehetséges magyarázatát. A gömbvillám nem egy villámtípus, sokkal inkább valamilyen elporlasztott anyag, amit begyújt a villámlás. Égése rövid ideig tart, majd kialszik. De vajon tényleg ez lenne a rejtélyes, szinte a tudományos fantasztikumba illő gömbvillám?

A kísérletekről az SG.hu oldalon olvashattok.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/kemia/villamokkal-probaltak-gombvillamot-letrehozni/feed/ 0
Meneküljünk! http://www.langesz.hu/2010/fizika/menekuljunk/ http://www.langesz.hu/2010/fizika/menekuljunk/#comments Wed, 28 Jul 2010 18:21:45 +0000 szabolcs http://www.langesz.hu/?p=61171 Meteorbecsapódás keltette krátert fedeztek fel az egyiptomi sivatagban. Egy új tanulmány szerint a felfedezés megváltoztathaja a lehetséges impakt becsapódások által fellépő veszélyekről alkotott elméleteket.

És egy másik (rém)hír: Nem kizárt, hogy 2182-ben egy 560 méter átmérőjű kisbolygó eltalálja majd a Földet. Az ütközés esélye jelenleg nagyjából egy az ezerhez - ez azonban a következő évtizedek megfigyelései során jelentősen pontosodhat. Ez az eddigi legnagyobb valószínűségű becsapódás, amit előre jeleztek.

Az első híradást a National Geographic oldalán találjuk, a második hír itt elérhető.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/fizika/menekuljunk/feed/ 0
Csontjaink és a cukorbetegség http://www.langesz.hu/2010/biologia/csontjaink-es-a-cukorbetegseg/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/csontjaink-es-a-cukorbetegseg/#comments Wed, 28 Jul 2010 16:34:35 +0000 agi http://www.langesz.hu/?p=61451 Régóta ismert, hogy csontvázunk nem mechanikusan, a növekedés eredményeként, felnőtt korunkra változatlan formában alakul ki, hanem az egész rendszer folyamatos mozgásban van. Egy új felismerés szerint amikor a csontsejtek egy része leépül, hogy újnak adja át a helyét, egy hormon keletkezik, az oszteokalcin, mely inzulin kiválasztását okozza és segíti, hogy a sejtek cukrot vegyenek fel. A felfedezés lényege az, hogy csontrendszerünk nem csupán kalcium- és foszfátraktár, hanem az energia-felhasználás kulcsfontosságú színhelye. Elképzelhető, hogy e felismerésnek a jövőben a cukorbetegség kezelésének új módszereit köszönhetjük.

A részleteket a MedicalOnline oldalon olvashatjátok.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/csontjaink-es-a-cukorbetegseg/feed/ 0
Ötzi DNS-e http://www.langesz.hu/2010/biologia/otzi-dns-e/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/otzi-dns-e/#comments Wed, 28 Jul 2010 16:20:45 +0000 agi http://www.langesz.hu/?p=61421 Analizálják Ötzi, az 5300 éves tiroli jégember örökítőanyagát német és olasz kutatók. A tudósok mintát vettek a múmia medencecsontjából és kivonták belőle a DNS-t, amelyet szekvenciavizsgálatnak vetettek alá. A genetikai adatok kiértékelése egyelőre várat magára. Az első eredményeket és következtetéseket a múmia felfedezésének 20. évfordulója alkalmából, 2011-ben fogják nyilvánosságra hozni. A kutatók olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy élnek-e még valahol Ötzi leszármazottai.

A folytatást az MTI oldalán olvashatjátok.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/otzi-dns-e/feed/ 0
A legnagyobb óceanárium http://www.langesz.hu/2010/biologia/a-legnagyobb-oceanarium/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/a-legnagyobb-oceanarium/#comments Wed, 28 Jul 2010 16:17:55 +0000 agi http://www.langesz.hu/?p=61391 A világ legnagyobb óceanáriumát építik fel 2012-ig az oroszországi Távol-Keleten, Vlagyivosztok közelében. A Russzkij-szigetre megálmodott létesítmény 435 vízmedencéjével és akváriumával mindenekelőtt arra szolgál, hogy jobban kutathassák a Csendes-óceán északnyugati részének tengerbiológiáját. Az akváriumokban a biológusok elsősorban a tengeri állatok mesterséges körülmények közötti viselkedését tanulmányozzák majd, a látogatók pedig egyebek mellett egy 75 méter hosszú “vízalatti” alagúton figyelhetik meg a tengerek lakóit.

Az óceanáriumról a THE portálon olvashattok.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/a-legnagyobb-oceanarium/feed/ 0
Egészségkárosító magány http://www.langesz.hu/2010/biologia/egeszsegkarosito-magany/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/egeszsegkarosito-magany/#comments Wed, 28 Jul 2010 16:13:12 +0000 agi http://www.langesz.hu/?p=61361 Egy tanulmány eredményei szerint azoknak az embereknek, akik jó baráti és ismeretségi körrel rendelkeznek, ötven százalékkal nagyobbak a túlélési esélyeik, mint a kevésbé szociálisaknak. A magány mint kockázati tényező hatásfoka a dohányzáséval megegyező, a túlsúlyét és a mozgáshiányét pedig túl is szárnyalja. Az orvosoknak ezért ugyanolyan komolyan kell venni a páciensek szociális kapcsolatait, mint a dohányzási, étkezési és sportolási szokásaikat.

A cikket a MedicalOnline oldalon olvashatjátok.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/egeszsegkarosito-magany/feed/ 0
A galambok tájékozódása http://www.langesz.hu/2010/biologia/a-galambok-tajekozodasa/ http://www.langesz.hu/2010/biologia/a-galambok-tajekozodasa/#comments Wed, 28 Jul 2010 16:06:21 +0000 agi http://www.langesz.hu/?p=61331 A tudósok leleplezték a galambok azon figyelemre méltó képességének titkát, hogy miként tudnak több száz kilométerről is pontosan hazatalálni. Kiderült, hogy a szaglásuk vezeti haza őket. A kutatók azt tapasztalták, hogy a galambok „szagtérképeket” készítenek a környezetükről, és ezt használják fel a tájékozódásukhoz. Ez felváltja azt az eddigi elképzelést, miszerint a navigációhoz a Föld mágneses mezejének csekély változásait aknázzák ki.

A cikket a National Geographic Magyarország oldalon olvashatjátok.

]]>
http://www.langesz.hu/2010/biologia/a-galambok-tajekozodasa/feed/ 0