Warning: Creating default object from empty value in /home/goltocom/public_html/langesz.hu/admin/wp-content/plugins/members/includes/functions.php on line 21
Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium » Lángész
« Minden TudományNap program

Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium2010. április 21.

1043, Budapest, Nyár u. 4.
Térkép

Előadás

Internetes bűnözés, internetes hadviselés

Gyányi Sándor, PhD-hallgató a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. Kutatási területe az internetes terrorizmus, azon belül is az elosztott túlterheléses támadások (DDoS).

Az információs társadalom és az informatikai hálózatok fejlődésével párhuzamosan megjelentek a rosszindulatú személyek, szervezetek is a virtuális térben. Az egyre nagyobb mennyiségű, nyilvános hálózatra kötött számítógép egyre csábítóbb célpontot jelent sokak számára. Kénytelenek vagyunk megismerkedni olyan – eddig nem létező – fogalmakkal, mint a phishing, a spam, a botnetek vagy a DoS támadások. Az előadás megpróbál egy rövid áttekintést adni a mindenkit fenyegető veszélyekről, a szükséges óvintézkedésekről.

A molekuláris csomagolás trükkjei

Mizsei Réka az MTA Kémiai Kutatóközpont NMR Laboratóriumának tudományos segédmunkatársa. Kutatási területe a szerves, valamint fémorganikus molekulák önasszociációs és komplexképzési folyamatainak értelmezése; a szerkezet − hatás összefüggések felderítése NMR spektroszkópia segítségével.

A gyógyszerek, az íz- és illatanyagok vagy a tisztítószerek csomagolása gyakran már a molekulák szintjén megkezdődik. Ettől az egyik becsomagolt hatóanyag folyamatosan felszívódóvá, a másik intelligenssé válik, tehát anyagi megközelítésből gazdaságossá, ideológiailag pedig környezetbaráttá. A megfelelő selyempapír megtalálása azonban nem könnyű feladat, hiszen két egymásnak ellentmondó nehézséggel találjuk szemben magunkat, amit a felhasználás helyének sajátosságai csak tovább bonyolítanak. Elsőként egy olyan szerkezetet keresünk, ami szelektíven, minden vele kapcsolatba kerülő vegyületnél jobban kötődik a kapszulázandó molekulához, és alaposan körülveszi azt. Másrészt fontos szempont, hogy a csomagolóanyag könnyen, gyorsan eltávolítható legyen, lehetőleg újrahasznosítható formában. Ez a csiki-csuki a regenerálható gázmaszk – ha általánosabban nézzük a folyamatot, akkor a felmosórongynak is – a titka. Nem is beszélve a fehérjékről. Mi a szerkezetük ezeknek a molekuláris csomagolóanyagoknak? Hogyan szabályozható a kötődés erőssége? Miként zajlik a benti szűkös térben a kémia? Ezeket a kérdéseket vizsgáljuk.


Virális zoonózisok – avagy az állatokról-emberekre terjedő vírusok jellemzői

Dr. Jakab Ferenc, a PTE TTK Biológiai Intézetének egyetemi adjunktusa, egy 8 főből álló virológiai kutatócsoportot vezet. Fő kutatási területük a virális zoonózisok. A PTE Általános Orvostudományi Karán pedig a vírusdiagnosztikai laboratóriumot vezeti.


Emberi nemiség genetikai eredete. Mitől nő a nő és férfi a férfi?

Dr. Nagy Zsolt, biológus, orvostudomány doktora, a NAGY GÉN Kft. ügyvezetője, a Genetikával Az Egészségért Egyesület elnöke. A genetika tudománya napjainkban a forradalmát éli. Szinte nem múlik el hét genetikai hír és újdonság nélkül. Az előadás betekintést nyújt az emberi nem örökletes hátterébe, továbbá választ ad azon egyszerű kérdésre, hogy a megtermékenyített petesejtből miként lesz nő vagy férfi.


Megújuló energiaforrások

Kiss Csaba Attila, az E.ON Földgáz Trade Zrt. kereskedelmi vezetője, az EnergiaKaland program oktatója. Fő felelőségi területe a földgáz nagykereskedelem, és a kiemelten nagy fogyasztók földgázellátása.

Mind az EU mind pedig Magyarország elkötelezett az üvegházhatást kiváltó gázok csökkentésében és a megújuló energiaforrások részarányának növelésében. Az EU 2007-ben az u.n. 20-20-20-as vállalásával kötelezte magát arra, hogy 2020-ig 20 százalékra növeli a megújulók részarányát a primer energiafelhasználáson belül. Magyarország a saját energia stratégiájában ezt a célszámot 13 százalékban határozta meg. De valójában hogyan fogjuk ezt elérni? Hogyan áll ma Magyarország a megújuló energiaforrások fejlesztésének a terén? Ez előadásban áttekintjük az ország adottságaiból adódó lehetőségeinket és azokat délibábokat, amiket ebben a témában sajnos néha kergetünk. Megemlítjük azokat a tudományos kutatásokat amiktől a legjobban várjuk technológiai áttöréseket. Megbeszéljük, hogy mi mit tehetünk azért, hogy az ország elérje ezeket a célokat. És végül arra is választ kapunk, hogy miért van több szélkerék Burgenlandban, mit Győr-Moson-Sopron megyében.

Felsőoktatási tájékoztatás

felvételi jelentkezés tudnivalói, Felvi-rangsor

Lévai Róbert, Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhely


Csoportos pályaorientációs tanácsadás

Baranyi Zsóka és Pap Ildikó, Regionális Humán Program Egyesület

A pályaorientációs foglalkozás célja: a pályatervezés tudatosítása, a foglalkozási szerep fontosságára való felhívás, önismeret fokozása és segítségnyújtás a megalapozott döntés szempontjainak összeállításában. Mindez játékos formában, diákok aktív, cselekvő részvételével történik.


Filmvetítés

Molnár Attila Dávid: Farkaslesen (52p)


ShowYourScience

Guruló tárgyak a plafonon. A mágnesfal valósága. Ötlettől a termékig

Barna Tamás: Guruló tárgyak a plafonon. A mágnesfal valósága. Akár több kilogrammos tárgyak rögzítésére is képes a rugalmas, lágyvas tartalmú felület. Barna Tamás fejlesztése első ránézésre semmiben nem különbözik más falfelületektől. Ha azonban a falon és mennyezeten lévő gurulni tudó tárgyak a gravitációnak ellenszegülnek, biztosak lehetünk benne: a mágnesfallal állunk szemben.

H-labda

Homolya Tibor, 100 Csoda Kiállítás

Homolya Tibor munkái a játék körül forognak. H-labda nevű találmányának lelke a labdacsapda, amely egy 16 szög alakú lefordított csonka gúla. A golf és a foci ötvözetéből jött létre az új sport, amelyhez Homolya Tibor külön szabálykönyvet is készített.

Definity vetélkedő

Tedd próbára a kreativitásodat!