Warning: Creating default object from empty value in /home/goltocom/public_html/langesz.hu/admin/wp-content/plugins/members/includes/functions.php on line 21
Nyomtatott magyar föld- és éggömbök a kezdetektől napjainkig » Lángész

Nyomtatott magyar föld- és éggömbök a kezdetektől napjainkig

Foldgomb

A glóbuszok Földünk és a világegyetem megismert képét ábrázolják. A mindenkori föld- és éggömbökön nyomon követhetők Földünk és tágabb világunk földrajzi, illetve csillagászati felfedezésének eredményei, de felismerhető rajtuk az adott kor és hely uralkodó iparművészeti irányzata és színvonala is.

A magyar nyelvű nyomtatott föld- és éggömbök – vagy ahogy a 19. században nálunk nevezték, a “tekék” – elterjedése szoros kapcsolatban volt a népoktatás szélesebb körű kiteljesedésével, majd kötelezővé válásával. E különleges kartográfiai dokumentumok iránti tömeges igényt az iskolai földrajzoktatás minőségének emelése váltotta ki.

A közel egyszáz föld- és éggömböt felsorakoztató kiállításon a tárlat szeretné az első magyar nyomtatott föld- és éggömböktől a napjainkban kapható művekig elkalauzolni látogatóit, kezdve a 19. század első felében készült Elekes-féle földgömböktől egészen a modern technológiával készült darabokig.

További információk:

Országos Széchényi Könyvtár

1827 – Budapest

Budavári Palota, F épület

Nyitva tartás: K-SZ 10-18

Tel.: +36 (1)224-3742

szechenyi.budapest@museum.hu

Forrás: http://www.museum.hu/museum/temporary_hu.php?IDT=10104&ID=738