Warning: Creating default object from empty value in /home/goltocom/public_html/langesz.hu/admin/wp-content/plugins/members/includes/functions.php on line 21
Egy tudós újrafölfedezése – Gánti Tibor » Lángész

Egy tudós újrafölfedezése – Gánti Tibor

Gánti Tibor_2

Még a biológia és a kémia tudománya iránt vonzódó fiatalabb olvasóknak, de talán még az ifjú biológusok nagy része számára is keveset mond a nemrég elhunyt Gánti Tibor neve. Az érdeklődőbbek hallhattak a nevéhez fűződő chemotonelméletről, de magát az elképzelést kevesen ismerik. Napjainkban úgy tűnik, hogy a tudományos közélet “igazságot szolgáltat”, és Gánti elmélete elfoglalja az őt megillető helyet az élet keletkezéséről kidolgozott hipotézisek között. Az elmélet egy olyan összetett kémiai modellt ír le, ami rendelkezik az élő rendszerek minden fontos tulajdonságával is, így az élő rendszerek minimális modelljeként szolgálhat, és elősegítheti az élet keletkezésének vizsgálatát.

A modellt bemutató, valamint Gánti Tibor életéről és munkásságáról megemlékező írás az [origo]-n jelent meg. A chemoton.com oldalon a modell valamivel részletesebb leírását is megtaláljátok.