Warning: Creating default object from empty value in /home/goltocom/public_html/langesz.hu/admin/wp-content/plugins/members/includes/functions.php on line 21
DNS-ből készült a világ legkisebb robotja » Lángész

DNS-ből készült a világ legkisebb robotja

nanorobot

A robot szó legtöbbünknek a filmekből ismert gépeket juttatja eszünkbe, amelyeknek elvégzik helyettünk a “piszkos munkát”,  és kényelmesebbé teszik életünket. A valóságban ezek (még) nem léteznek, ám a robotika különféle területeken való felhasználása egyre népszerűbb. Nemrég megalkották a világ legkisebb molekuláris robotját.

A motor DNS-en, mint sínen lépked. A séta a robot karjait alkotó DNS szakaszok és a sín párosodásán alapszik, azaz a lábak a nekik megfelelő helyre tudnak kötődni, majd egy hasítási lépést követően a haladási iránynak megfelelően új, komplementer szekvenciához kapcsolódnak, így jutnak egyre előrébb. A lépegetés egészen addig tart, amíg STOP jelzéshez nem ér a robot, mindeközben pedig képes különféle mozgásokra is.

A robot működéséről és lehetséges alkalmazási területeiről az mRNS.hu-n tudhattok meg részleteket, a vállalkozó kedvűek pedig az eredeti közleményt is elolvashatják a Nature honlapján.