Warning: Creating default object from empty value in /home/goltocom/public_html/langesz.hu/admin/wp-content/plugins/members/includes/functions.php on line 21
A víz a kulcs az olcsó nano- elektronikához? » Lángész

A víz a kulcs az olcsó nano- elektronikához?

víz

A víz és az elektronika ritkán kerül egy lapon említésre. Az új eredmények tükrében azonban úgy túnik, hogy egy kis víz segíthet a nanoelektronikai eszközök gyártásának gyorsabbá és olcsóbbá tételében. A manapság használatos  áramköri lapok már tartalmaznak nano méretű komponenseket, ám ezek előállítása eddig csak speciális technológiák alkalmazásával volt lehetséges. A bonyolultabb struktúrák előállítása során gyakran van szükség arra, hogy azt rétegenként állítsák elő (növesszék), majd a rétegeket egyesével vigyék a chipre és ott állítsák össze működő egységgé. Az eljárás során erős vegyszerek szükségesek, hogy a rétegeket le lehessen választani a felszínről, amin létrehozták azokat, és magas hőmérsékleten történik az “összeszerelés”.

A kutatók által most közölt új technológia vizet használ a rétegek egyik felszínről a másikra történő szállításához. Az anyagok eltérő hidrofilicitását, azaz azt a tulajdonságát használják ki, hogy az egyes anyagok eltérő mértékben lépnek kölcsönhatásba a vízzel hidrogén-hidakon keresztül.

Az új technológia részletesebb leírását a NewScientist.com oldalon olvashatjátok.