Warning: Creating default object from empty value in /home/goltocom/public_html/langesz.hu/admin/wp-content/plugins/members/includes/functions.php on line 21
A polimeráz-láncreakció felfedezése » Lángész

A polimeráz-láncreakció felfedezése

kary_mullis

“Az embernek néha egészen váratlan pillanatokban jut eszébe valami jó gondolat. Naivitásom, egy-két szerencsés melléfogásom, meg a véletlenek összjátéka folytán 1983 áprilisában, egy péntek este támadt egy ötletem.”

Kary B. Mullis írása: a molekuláris biológia kezdeteiről és  a polimeráz láncreakció születéséről.

“A genetikai információt hordozó DNS-molekula egyetlen példányából a polimeráz-láncreakció útján egy délután folyamán százmilliárd másolatot lehet előállítani. A reakció egyszerű: nem kell hozzá más, mint egy kémcső, néhány közönséges vegyszer és egy hőforrás. A másolandó DNS-minta lehet tisztított anyag, de lehet természetes állapotú, rendkívül összetett biológiai struktúrák parányi része is; származhat kórházi szövetmintából, hajszálból, a bűntett helyén talált beszáradt vércseppből, mumifikálódott agyszövetből, sőt akár jégbe fagyott, negyvenezer éves gyapjas mamutból is.”

A polimeráz láncreakció a felfedezése óta a biológiai kutatások meghatározó eszközévé vált, felfedezője 1993-ban elnyerte a Kémiai Nobel-díjat.

Karry B. Mullis érdekes cikkének magyar fordítása a KFKI honlapján olvasható.