Warning: Creating default object from empty value in /home/goltocom/public_html/langesz.hu/admin/wp-content/plugins/members/includes/functions.php on line 21
Standard Modell » Lángész

Standard Modell

higgs-3gen_redlight

Régóta tartó kutatás folyik az összes fizikai kölcsönhatást (gravitációs, elektromágneses, erős és gyenge kölcsönhatás) leíró egységes elmélet kidolgozására. A három alapvető részecskék között ható fizikai kölcsönhatást (erős, gyenge és elektromágneses) leíró egységes elmélet a Standard modell. Néhány, de alapvető kérdést az elmélet nem tud megmagyarázni, például a gravitációs kölcsönhatást egyáltalán nem is tartalmazza. Egy másik, matematikai természetű probléma, hogy léteznie kell – az elmélet szerint – egy úgynevezett Higgs-részecskének, ami segédkezik a többi részecske kölcsönhatásaiban. Ez a részecske, egyenlőre csupán „papíron” létezik, az elmélet matematikai ellentmondásainak kiküszöbölése végett, de most küszöbön áll a felfedezése, hiszen a CERN-ben (lásd előző hírekben itt a Lángészben) fantasztikus energiára kapcsoltak.

Bővebben a Higgs részecskéről a wikipédiában, képes leírás magyarul a physicsmasterclasses honlapon és a CERN-beli rekordról az origo.hu-n.